NRK Meny
Normal

Vil ha pepperspray mot ulv

Hedmark Senterparti går inn for at folk skal få mulighet til å kjøpe pepperspray for å beskytte seg mot ulv.

Ulv i Nordre Osen i Åmot

ULV VED HUSET: Inger Marie og Ole Bekkevold på Stener i Nordre Osen har en hel ulveflokk tett på huset. Et viltkamera som ble satt opp fanget en av ulvene på film. Nå har Hedmark Senterparti vedtatt at de som vil skal få kjøpe pepperspray for å beskytte seg mot ulv.

Foto: Privat

Problemstillinga ble aktualisert etter at ulv i flere tilfeller har vært nærgående på mennesker. Blant annet opplevde Inger Marie Bekkevold på gården Stener i Nordre Osen i Åmot nylig at en flokk på seks ulver har holdt seg svært nær gården og også ruslet inn på tunet. .

– Må ta det på alvor

Det er Hamar Arbeiderblad som skriver om vedtaket lørdag.

– De som har ulven tett innpå seg, særlig i Trysil, Engerdal og deler av Østerdalen, opplever en utrygghet. Den må vi ta på alvor. De ønsker
pepperspray som våpen for å beskytte seg. I dag er pepperspray registrert som "våpen" og ikke tilgjengelig for folk flest, sier politiker Aasa Gjestvang fra Stange til avisa.

Pepperspray mot bjørn

SELVFORSVAR: Denne skal beskytte mot farlige rovdyr, mener Hedmark Senterparti.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Hedmark Senterparti krever derfor at:

a: folk som har farlige rovdyr i sitt nærmiljø, skal få tillatelse til å erverve pepperspray til
selvforsvar.

b: ulv som ikke viser naturlig skyhet overfor folk tas ut.

Les også: Ulver tok hunden Kompass hundre meter fra huset

Brukes i USA og Canada

Varaordfører i Elverum, Arnfinn Uthus, er selv jeger.

ER SELV JEGER: Varaordfører i Elverum, Arnfinn Uthus sier at pepperspray brukes både i Canada og USA som beskyttelse mot rovdyr.

Foto: Privat

I USA har de gode erfaringer med bruk av pepperspray mot rovdyr, sier varaordfører Arnfinn Uthus i Elverum. Uthus sier at pepperspray brukes både i Canada og USA som beskyttelse mot rovdyr.

– Vi ser nå at bestanden av spesielt ulv har vokst så voldsomt at det er mange som rett og slett har utfordringer i hverdagen og føler utrygghet. Og vi ser alle det spetakkelet som skjer dersom noen skyter på en ulv. Så vi vil at folk faktisk skal ha et enkelt hjelpemiddel for å forsvare seg hvis de må, sier Uthus til NRK.

Han mener derfor at de som bor innenfor et ulveområdet skal få kjøpe pepperspray gjennom for eksempel sportsforretninger. Han mener det må være enkelt og ubyråkratisk. Selv hadde han et ubehagelig møte med ulv under skogsarbeid i fjor høst.

– Det var sent på kvelden og jeg hadde flokken på fem stykker som drev rundt meg. Da var jeg helt alene flere kilometer unna setra, og det eneste jeg hadde var ei rive, da jeg gikk der oppe på veien. I en sånn situasjon kunne det vært greit å ha en pepperspray i beltet. Da ville jeg i hvert fall følt meg tryggere, sier han.

Forslaget om å anskaffe pepperspray ble vedtatt enstemmig på
fylkesårsmøtet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang