NRK Meny
Normal

Vil ha omkamp om Blåswixvegen

– Dette er jo egentlig en gladsak, og Lillehammer bør være en ja-kommune, sier ordførerkandidat for Høyre, Eivind Falk.

Eivind Falk, gruppeleder Lillehammer Høyre

JA TAKK TIL BLÅSWIX: Eivind Falk mener at navneforslaget passer som hånd i hanske når det gjelder Lillehammers visjon om å være et sentrum for vintersport i Europa.

Foto: Silje Holte

– Jeg mener at vi bør komme Swix i møte på det som egentlig er en gladsak. Vi bør være positive til et slik forslag, sier Evind Falk, gruppeleder i Lillehammer Høyre.

Han har bedt om en ny vurdering av saken om Swix' ønske om å få kalle vegstumpen inn til den nye fabrikken deres på Lillehammer for Blåswixvegen. Falk sitter selv i navnekomiteen i kommunen, men var ikke til stede på møtet der beslutningen ble tatt, fordi innkallingen kom på kort varsel.

– Jeg mener jeg ga uttrykk for at argumentene for å kalle den aktuelle veistubben for Blåswixvegen er svært gode, da vi hadde saken oppe til diskusjon i navnekomiteen første gang. Vi ønsker jo at Lillehammer skal være en ja-by, sier Falk til NRK.

Vi har hatt en avstemming på dette i komiteen, og alle som var til stede på møtet stemte nei.

Ole H. Rønningen, leder i navnekomiteen

Han mener videre at navneforslaget passer som hånd i hanske når det gjelder Lillehammers visjon om å være et sentrum for vintersport i Europa.

– At Swix har valgt å etablere seg på Lillehammer bør vi sette pris på, og da er dette en fin gest, sier Høyre-lederen.

Leder: – Ingen grunn til å gjenoppta saken

Det var Swix selv som tidlig sendte inn et forslag til kommunen om å få navne adkomstvegen inn til sin nye fabrikk opp etter den velkjente skismurningen «Blåswix».

Navnekomiteen i Lillehammer kommune sendte først Blåswixveg-forslaget ut på høring, og fikk ingen innsigelser. Likevel valgte de å innlemme vegstumpen ved Swixbygget som en del av den nybygde Hovearmen.

– Vi har hatt en avstemming på dette i komiteen, og alle som var til stede på møtet stemte nei, sier leder i navnekomiteen i Lillehammer kommune, Ole H. Rønningen til NRK lørdag.

Han sier at beslutningen om å nekte Swix navneforslaget ble gjort med bred enighet, og at han ikke ser noen grunn til at saken skal gjenopptas.

– Hadde meningene i komiteen vært delt hadde det vært annerledes. Men slik det er nå, med bred enighet, ser jeg ingen grunn til å ta saken opp igjen dersom det ikke kommer nye synspunkter i saken, avslutter han.

Ulf Bjerknes, sjef i Swix

Ulf Bjerknes, sjef i Swix, mener at navneforslaget fikk mye støtte i lokalbefolkningen generelt og ble derfor overrasket da kommunen droppet navneideen.

Foto: Ruth Barsten / NRK

At Swix har valgt å etablere seg på Lillehammer bør vi sette pris på, og da er dette en fin gest.

Eivind Falk, gruppeleder Lillehammer Høyre

Har sendt inn klage

Swix på sin side har ikke lagt ballen død, og har sendt inn en klage på vedtaket der de også spør hvordan de kan gå frem for å få et eget navn på den knapt 100 meter lange vegen.

– Det virker som en litt underlig beslutningsprosess, sier Swix-sjef Ulf Bjerknes.

Han mener at navneforslaget fikk mye støtte i lokalbefolkningen generelt og ble derfor overrasket da kommunen droppet navneideen.

– Komiteen sa at vegen var for kort til å ha et eget navn, fortsetter Bjerknes.

Swixsjef Ulf Bjerknes på sin side synes at en navnekomité må kunne ta flere hensyn enn bare kultur og historieforankring.

– Lillehammer har også et næringsliv som bør speiles. Med stort fokus på sport og snø påstår han at det vil være veldig bra for byen å få et eierskap også til det positive blåswixbegrepet, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND