NRK Meny
Normal

Vil ha ny runde om framtida til sykehusene i Tynset og Kongsvinger

Etter at flere høringsinstanser i Oppland frykter en skjevhet mellom sykehustilbudene i Oppland og Hedmark vil sykehusdirektøren ha en ny runde om det desentraliserte sykehustilbudet.

Sykehusdirektør Morten Lang-Ree

Styret i Sykehuset Innlandet bør ta en ny runde om framtida til sykehusene i Kongsvinger og Tynset, mener sykehusdirektør Morten Lang-Ree.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Morten Lang-Ree, vil at styret i Sykehuset Innlandet på nytt skal se på hva som skal skje med det desentraliserte sykehustilbudet i Hedmark og Oppland.

Størst strid

Det kom fra under en presseorientering i Brumunddal i formiddag, der han gikk gjennom hovedtrekkene i høringsuttalelsene som har kommet inn i arbeidet mot et nytt hovedsykehus for Innlandet.

I vår og sommer har det vært en høringsrunde på hva som skal skje med sykehustilbudene som ikke automatisk går under taket til det nye hovedsykehuset, som planlegges bygd ved Mjøsbrua.

Til sammen har det kommet inn 100 høringsuttalelser. Les alle høringsuttalelsene på sykehuset-innlandet.no.

Det er størst strid om hva som skal skje med sykehusene i Kongsvinger og Tynset. Flere høringsinstanser i Oppland frykter en ubalanse mellom sykehustilbudet i Hedmark og Oppland, hvis Tynset og Kongsvinger består.

Frykter ubalanse

Derfor vil sykehusdirektøren ha en ny runde på dette, og vil foreslå dette for styret den 5. september.

– Når vi har sendt ut et dokument på høring for å få synspunkter så må vi jo lytte til de synspunktene. Da må vi ta en egen runde på det. Det er i alle fall mitt råd til styret, sier Lang-Ree.

Oppland fylkeskommune skrive blant annet dette i sin høringsuttalelse: «En nedleggelse av sykehusene i Oppland – samtidig som betydelig økonomisk og faglig ressurser fortsatt er bundet til eksisterende sykehus i Hedmark – vil medføre at dagens skjevheter videreføres og uten at nødvendige ressurser frigjøres for å sikre en balansert og helhetlig utvikling i regionen sett under ett. Dette vil reduseres muligheten for et helhetlig og likeverdig sykehustilbud for store deler av befolkningen i Oppland.»

Stort engasjement

Han vil legge fram sitt forslag til ny runde for styret den 5. september for å se om partene kan bli enige. Lang-Ree sier høringsuttalelsene gjenspeiler et stort engasjement og sterke lokale interesser.

– Jeg ser for meg at dem som representerer de interessene setter seg sammen. Vi skaper da en prosess der de aktørene er med i prosessen for å se om det er mulig å komme fram til en type omforent løsning som alle kan samle seg om, sier Lang-Ree.

Flertallet vil legge ned Reinsvoll og Sanderud

Mange av høringsuttalelsene har synspunkter om mulig sammenslåing eller nedleggelse av de psykiske sykehusene Sanderud og Reinsvoll.

Et flertall, 25 instanser, støtter forslaget om legge ned Sanderud og Reinsvoll og flytte sentralsykehusfunksjonene til et hovedsykehus ved Mjøsbrua. Mens 14 instanser ønsker å opprettholde dagens struktur.

Det er også en stor tilslutning til å vurdere om sykehuset i Kongsvinger skal knyttes til Ahus.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Bøndene til kamp for økt lønn

  Bøndene vil ha mer penger enn andre yrkesgrupper ved vårens oppgjør. Leder Ann Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag sier bøndene tjener i snitt 180.000 kroner mindre enn andre grupper i året. I fjor førte bøndenes inntektskamp til aksjoner.

  Bondeaksjoner i Brumunddal
  Foto: Kjell Åge Kampestuen / NRK
 • Holder igjen penger til skoleløft

  Hedmark fylkeskommune holder igjen 73 millioner til oppgradering av Skarnes videregående skole. Grunnen er at kommunepolitikerne vil ut av Innlandet og inn i nye Viken, bekrefter Aasa Gjestvang, fylkesråd for videregående opplæring til Glåmdalen.

  Skarnes videregående skole
  Foto: Ann Kristin Mo