Hopp til innhold

Vil ha minnestein etter blodbad

Forfatter Ingar Sletten Kolloen vil ha et monument over tidenes verste krigsforbrytelse i Norge da 116 skotske soldater ble regelrett henrettet i slaget i Kringen i Gudbrandsdalen i 1612.

Ingar Sletten Kolloen i forbindelse med lanseringen av "Hamsun Erobreren"

Forfatter Ingar Sletten Kolloen vil at regjeringen beklager massehenrettelsen av skotske soldater for 400 år siden.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Forfatter Ingar Sletten Kolloen sier til GD at det er en skamplett at det ikke er reist et minnesmerke for slaget i Krinngen i Sel kommune. sommeren 1612.

26. august er det 400-årsmarkering for det blodige slaget. Sletten Kolloen som selv er fra Kvam, mener det er en passende anledning til å reise et minnesmerke.

Slaktet ned av bønder

Det var sommeren 1612 rundt 300 skotske soldater kom inn Romsdalsfjorden i to skuter. Formålet var å slutte seg til de svenske styrkene under Kalmarkrigen . Da styrkene kom til Kringen sør for Otta, ble de lurt inn i et bakhold av en improvisert bondehær bevæpnet med økser og ljåer. Skottene selv hadde bare lette våpen siden de skulle bevæpnes når de kom til Sverige.

134 soldater ble låst inne i Skottelåven (brent ned av tyskerne i 1949) som lå litt sør for det som er Kvam sentrum i dag. Meningen var å frakte dem videre til Akershus festning. Men 116 av dem ble regelrett myrdet i låven.

18 kom fra hendelsen i live, men det er usikkert hva som skjedde med dem videre.

Slaget i Kringen

Sel Historielag har laget nettside om 'Skottetoget 1612'.

Foto: Sel Historielag

– Aldri for sent

Ingar Sletten Kolloen mener det nå må reises en minnestein for det han kaller en "krigsforbrytelse mot forsvarsløse personer."

Han krever også at Forsvarsministeren eller Forsvarssjefen beklager det som skjedde.

– Det har ingen betydning at dette skjedde for 400 år siden, sier den kjente forfatteren.

– Det må være en regel at urett skal bøtes på. Hvis ikke ble det historieforfalskning. Uhyrlige krigsforbrytelser skjer ukentlig rundt om i verden. Samtidig deler Norge ut Fredsprisen og går inn i konflikter over hele verden. Det må vi gjøre med moralsk styrke ved at vi erkjenner at også våre egne har begått alvorlige krigsforbrytelser, sier Sletten Kolloen til GD. Forfatteren mener massehenrettelsen må bli pensum for soldatene vi sender til Afghanistan.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere saker fra Innlandet