NRK Meny
Normal

Vil ha mindre idealistisk festival

Norsk Rakfiskfestival er en av innlandets mest populære, men sliter med å få endene til å møtes. Festivalnettverk mener næringslivet må ta ansvar.

Rakfiskfestivalen 2010

ENDRING: Norsk Rakfiskfestival generer 40 millioner kroner, men får lite drahjelp fra næringslivet. Det vil de nå endre på.

Foto: Elin Fossum

Norsk Rakfiskfestival på Fagernes genererer om lag 40 millioner kroner til Valdresregionen hvert år, viser tall fra Norsk Turistutvikling. Samtidig sliter arrangørene med å få budsjettet i balanse.

– Å gå noen kroner i pluss hvert år er ikke måten å bygge en framtid på, sier Jan Tore Vik, daglig leder i Rakfiskfestivalen.

Opp mot 30 000 besøkende tar turen til Valdres under festivalen som arrangeres i november. Dette skaper store ringvirkninger for næringslivet i regionen.

– Det er en del gratispassasjerer. Vi har jobbet steinhardt for å for å skape en grunnpilar i Valdres. Nå oppfordrer vi en del av dem som tjener godt på festivalen til å være med og bidra, sier Vik.

Rakfiskfestivalen 2010

IDEALISME: Norsk Rakfiskfestival er en svært populær festival. Nå får de kritikk for å være for idealistiske.

Foto: Elin Fossum

Mener næringslivet må bidra

Leder for festivalnettverket i Valdres, Katharina Sparstad, mener også det er på høy tid at flere i næringslivet bidrar inn mot både Rakfiskfestivalen og andre festivaler.

– Dette er veldig typisk. De som arrangerer sitter igjen med veldig lite. De er altfor idealistiske, sier hun.

Sparstad mener næringslivet burde bidra mer, ettersom de tjener godt på festivalene.

– Hvis en festival blir borte er det næringslivet rundt som blir ramma. Det er ganske store ringvirkninger, sier hun.

Frykter framtida

Rakfiskfestivalen har noen store sponsorer, men ellers er det i hovedsak lavtlønna dugnadsarbeid som gjør at festivalen lar seg gjennomføre.

Mikael Fønhus leder både Valdres Næringsforum og Valdres Destinasjon og ber festivalen være konkrete på hva de trenger.

– Mange kunne nok bidratt, men det er viktig at de inviteres med, sier han.

Fønhus mener den 22 år gamle festivalen er svært viktig for næringslivet i Valdres. Uten støtte frykter arrangøren for fremtida.

– Hvis vi har noen tusen færre folk i storteltet på kvelden så går vi i minus. Skjer dette et par år på rad, er vi ute og kjører, sier Vik.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bompengesvikt på nye E6

    Trafikken i bomstasjonene på nye E6 i Gudbrandsdalen er lavere enn forventet, skriver GD.I snitt passerer 4 500 kjøretøy i døgnet bomstasjonene mellom Frya og Sjoa. Beregninger lå fra 5 300 til 6 400 kjøretøy. Det betyr milliontap for bompengeselskapet.

  • Bil i grøfta i Redalen

    En bilfører slapp unna uten alvorlige skader, i en utforkjøring på riksveg 4 i Redalen ved firetida i morges. Ifølge politiet skal han ha svingt unna en rev. Føreren ble tatt hånd om av helsepersonell.

  • Tok fyr i ei seng

    En person fikk lettere brannskader på fingre, etter at det tok fyr i ei seng i et hus i Åsmarka i Ringsaker ved 4-tida i morges. Ifølge politiet er årsaken mest sannsynlig et varmeteppe. Brannen ble slukket av folk i huset.