NRK Meny
Normal

Sponsorlink-saken: Vil ha Løten-ektepar dømt til fengsel

Aktor mener Løten-ekteparet bør dømmes til tre år og to måneder og to år og 10 måneders fengsel for medvirkning til skattesvik gjennom.

Richard Røed, Lars Christian Sunde, Mette-Julie Sundby

Aktor i saken, politiadvokat Richard Røed, i samtale med forsvarerne Lars Christian Sunde og Mette-Julie Sundby. Begge advokater fra advokatfirmaet Elden.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ivar og Kari H. Stuan er hovedeiere av eventselskapet Sponsorlink, og er tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik i forbindelse med eventselskapet. Ifølge tiltalen skal de bevisst ha endret fakturatekster fra f.eks. «Tur til ski-VM» til «Seminar».

Endringene kunne gi kunden skattemessige fordeler.

Aktor vil dømme Kari Stuan til den strengeste straffen. To år av den gjøres betinget, mens ett år og ti måneder av Ivar Stuans dom gjøres betinget.

Følte seg truet

Til sammen dreier det seg om cirka 270 fakturaer på til sammen 13 millioner kroner fra tidsrommet 2004 til 2009. Ivar Stuan er tiltalt som daglig leder for selskapet, mens kona var økonomisjef i den aktuelle perioden.

Begge to har hele tida, også i ankesaken, nektet straffskyld. De har innrømmet at noen fakturaer var unøyaktig utfylt. Ivar Stuan har også forklart at i et tilfelle ble en fakturatekst endret etter en tur, fordi han følte seg truet til å endre én drikke- og matregning for tre dager på 159 000 kroner. Dette gjaldt en reise for 30 stykker til OL.

Stuan at han følte seg truet av kunden og at situasjonen var såpass ubehagelig at han valgte å etterkomme kravet om å endre regninga for å få den ut av verden. Sponsorlink har likevel hatt firmaet som kunde etter hendelsen.

I tingretten ble han dømt til to år og ti måneders fengsel, der et år og ti måneder gjøres betinget. Hun ble dømt til tre år og to måneders fengsel, der to år gjøres betinget.

Uriktige fakturaer

I sin prosedyre i lagmannsretten fredag la aktor Richard Røed vekt på at det er mange regnskapsmessige brudd over en lang periode.

– De 270 fakturaene er uriktige. De beskriver ikke hva Sponsorlink har levert, sa Røed i sin prosedyre, som mener at det ikke ble levert sponsor og konsulentbistand slik fakturaene beskriver.

– Det kunne stå «seminar etter avtale». Da vi dykket ned i dette var det ingen avtale eller seminar, sa Røed.

Ifølge Røed er det ikke avgjørende at kunden fikk skattefordeler.

– Selve utarbeidelsen er straffbar, sa Røed.

– Mange "glipper"

Han har festet liten tillit til de tiltaltes forklaringer.

– De har vært preget av bortforklaringer, benektelser og forglemmelser. Det har vært utrolig mange "glipper", hevdet Røed, som mener at det ikke nyttet å skylde på at de ikke hadde fått tilbakemelding fra kundene.

– Kundene fikk det jo som de ville, sa Røed.

Han mener ekteparet handlet helt bevisst slik at kundene fikk skattemessige fordeler.

– Dermed fikk kundene en billigere tur, og de kom til Sponsorlink igjen. Dette er samfunnsskadelig fordi det skaper forskjellsbehandling til de som holder seg innenfor regelverket, sa Røed, som mener at den store summen det drøyer seg om er skjerpende.

Forsvareren holder sin prosedyre mandag.