NRK Meny
Normal

Vil ha konservativ biskop i Hamar

Flertallet av biskopene ønsker at rektor Halvor Nordhaug ved Menighetsfakultetet blir ny biskop i Hamar etter Rosemarie Køhn.

 

Halvor Nordhaug
Foto: Marianne Torp/Menighetsfakultetet

Dermed kan det bli kamp om stillingen ved Hamar bispedømme.

Nordhaug regnes som en konservativ teolog som blant annet er motstander av homofilt partnerskap.

Tidligere har et flertall i Kirkerådet anbefalt at Solveig Fiske blir utnevnt til biskop.

Menighetsrådene i bispedømmet har på sin side ønsket fungerende biskop Sevat Lappegard i stillingen.

Tapte i Borg

53 år gamle Halvor Nordhaug jobber i dag som rektor ved praktikum på Menigetsfakultetet i Osls.

Han var tidligere foreslått til bispeembetet både i Oslo og i Borg. Han ble nominert til Borg, men tapte den kampen. Han var også en av i alt 91 foreslåtte kandidater til Hamar bispedømme, og han sa ja til forespørsel fra bispedømmerådet, men ble allikevel ikke nominert.

Nordhaug står for et konservativt og dermed annet syn i homofilisaken enn de andre kandidatene. Det betyr at han er i mot å vigsle homofile og lesbiske.

Halvparten stemte på Nordhaug

Fem av ti biskoper som nå har stemt over kandidater, hadde rektoren ved Menighetsfakultetet  i Oslo, Halvor Nordhaug, øverst på ønskelisten.

To ønsket domprost Knut Andresen og to andre vil ha Solveig Fiske som ny biskop i Hamar.

Kongen i statsråd skal utnevne ny biskop i Hamar bispedømme til høsten. Rosemarie Köhn har fått avskjed i nåde fra 1. november 2006.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Leide PR-hjelp til E6-kamp

  Regionrådene leide inn PR-byrå for å få fortgang i videre utbygging av E6 gjennom Gudbrandsdalen. Ifølge GD kom regningen på 380 000 kroner. Målet var å få E6 på dagsorden før behandlingen av Nasjonal Transportplan.

  Planter igjen ny E6 Sjoa
  Foto: Even Lusæter / NRK
 • I retten for overgrep mot småjenter

  Idag starter rettssaken i Gjøvik tingrett mot en 39 åring som er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot 6 småjenter, blant dem hans egen niese. Aktor Thorbjørn Klundseter, har tatt forbehold om påstand om forvaring med en tidsramme på 12 år.

 • Hedmark slo Oppland i TV-aksjon

  Hedmark slo Oppland i TV-aksjon til Unicef. Vel 8.9 millioner kroner er kommet inn i Hedmark, mens i Oppland er summen til nå vel 8,1 million kroner. Beste kommune i Hedmark er Engerdal, mens innbyggere i Lesja ga mest i Oppland.

  Bøssa TV-aksjonen 2017
  Foto: Anette Torjusen / NRK