NRK Meny
Normal

Vil ha incestsenter i Gjøvik

Ei initiativgruppe håper å få bygget et støttesenter mot incest i Oppland. Behovet for et slikt senter er stort, mener de.

Overgrep mot barn
Foto: Heiko Junge / Scanpix

I dag finnes det bar ett støttesenter for incestofre i Hedmark og Oppland, og det ligger i Hamar. Daglig leder ved støttesenteret, Liv Kirsti Bjørnstad, sier at stadig flere opplendinger henvender seg til dem for å få hjelp. Det kan også Marianne som jobber ved senteret bekrefte. Hun vil ikke ha etternavnet sitt på trykk, fordi hun bare bruker fornavnet i jobben sin.  

- De som henvender seg til oss sliter, og har et stort behov for å prate, sier hun.

Store mørketall

Mørketallene er store, men det antas at 5% av befolkninga er utsatt for incest i barndommen. I en by på størrelse med Gjøvik betyr det 1 350 incestofre.

Den forrige regjeringa anbefalte et støttesenter i hvert fylke og ville betale 80% av kostnaden. Greier initiativtakerne for et støttesenter på Gjøvik å få inn 200.000 kroner så blir det et senter også i Oppland i løpet av neste år. Daglig leder for senteret i Hamar, Liv Kirsti Bjørnstad, ønsker et slikt senter hjertelig velkommen.

- På den måten får flere mulighet til å snakke med noen om problemene, og vi kan hjelpe dem videre i systemet, sier hun.