NRK Meny
Normal

Vil ha hundekjøring på timeplanen

Nord-Østerdal har utvikla seg til å bli et mekka for hundekjørere. Det vil Storsteigen videregående skole benytte seg av.

Elever og lærere på Storsteigen

Lars Harald Weydahl, Geir Skillebæk, Tor Erik Skancke, Ragnhild Nytrøen, Aleksander K. Nilsgård og Sofie Kristoffersen Nystuen kunne alle tenkt seg fordypning i hundekjøring på Storsteigen.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Det er fjell, vidde og snø så langt øyet kan se. Et sant mekka for hundekjørere. I løpet av de siste åra har flere familier bosatt seg i Nord-Østerdal nettopp på grunn av det.

I Alvdal ligger landbruksskolen Storsteigen videregående skole, og de ønsker nå å ta i bruk områdene og kompetansen rundt dem. De vil sette hundekjøring på timeplanen.

Ønsker å være «up to date»

Lars Harald Weydahl

Lang vinter, flott natur og mange hundekjørere gjør Nord-Østerdal til etgodt egnet sted for et hundekjørerfag, sier Lars Harald Weydahl.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– De elevene som har fordypning i friluftsliv har allerede prøvd seg litt med hundekjøring, men nå ønsker vi å utvide tilbudet, sier Lars Harald Weydahl.

Han er lærer på Storsteigen og ser for seg at det i første omgang settes av mer tid til fagområdet «brukshund» – deriblant hundekjøring. Dersom prosjektet blir vellykket finnes det en idé om å tilby ei egen linje med fokus på hund.

– Vi prøver å være en skole som holder oss «up to date», og det er klart at med de ressursene vi har her vil det være ideelt å bruke dem. Mange hundekjørere har bosatt seg i området, og det har vist seg at landbruk i dag er mer enn det tradisjonelle landbruket, sier Weydahl.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hundespann

Storsteigen vil ha hundekjøring på timeplanen.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Skolen har i flere år hatt elever som har vært spesielt interessert i fagområdet «brukshund», og så lenge kravene i læreplanen oppfylles står de fritt til å velge fordypningsfag selv.

Fristende tilbud

Ragnhild Nytrøen, Tor Erik Skancke, Sofie Kristoffersen Nystuen og Aleksander K. Nilsgård går andre året på Storsteigen. Dersom de hadde hatt muligheten ville de alle grepet muligheten til å prosjekt-fordype seg i hundekjøring.

– Det kunne vært veldig moro med noen små ekspedisjoner, sier Nilsgård.

De fire skal sammen med flere fra skolen skal denne uka være blant de frivillige som jobber under Femundløpet. På sjekkpunktet på Grimsbu skal de dele ut halm, ta tider og hjelpe til så godt de kan.

Sjøl om de ikke skulle få kjøre hundespannene selv denne gangen, tror lærer Geir Skillebæk at elevene vil lære mye og få mye god erfaring.

– Disse elevene får jo en forsmak på en fordypning som går enda nærmere inn på hunden og dens bruksområder. Når de skal være med under Femundløpet får de ordentlig ansvar, og jeg tror det vil gi dem en god mestringsfølelse, sier han.

– Hvis ikke her, hvor ellers?

Skillebæk forteller også at Ove Grytbak som stiller til start i Femundløpet gikk på videregående på Storsteigen. Kanskje vil hundekjøring på timeplanen bidra til flere lignende historier.

Hund er et folkelig dyr som de fleste av oss har et forhold til. Det er en fordel for en eventuell fordypning i brukshund på Storsteigen, tror Lars Harald Weydahl. Han vet heller ikke om noe lignende tilbud på en videregående skole i Norge.

– Det er jo vinter her fra september til mai, så hvis det skal være et tilbud, må det jo være her.