NRK Meny
Normal

Vil ha full frifinnelse

Den overgrepstiltalte presten må frifinnes for anklagene om seksuelle overgrep, krevde forsvareren i dag. Stedatterens anklager ren oppdiktning, hevder han.

Les også: Krever ni års fengsel

Forsvarer Sigmund Øien ba i avslutningsprosedyren om at presten må frifinnes.

Om han skal straffes må det kun være i forbindelse med mindre episoder med vold i oppdragelsen, sa forsvareren.

Advarte mot justismord

Mange slike saker har endt i justismord, advarte forsvareren til den overgrepssikta presten fra glåmdalsdistriktet, Sigmund Øien, i første del av sin prosedyre i dag.

Han ba retten om å dette i bakhodet når de avgjøre om klienten hans er skyldig i gjentatte seksuelle overgrep og vold gjennom 13 år mot stedatteren sin.

- Rått parti

 

Sigmund Øien, advokat
Foto: Bjørn Opsahl. / NRK

 

Forsvarer Sigmund Øien holder med aktor Bodil Thorp Myhre i at hele saken handler om hvem som har mest troverdighet.

Han beskrev det som rått parti det å være en stefar, som vet inni seg at han ikke har gjort noe galt, men som må tåle beskyldningene.

Forsvareren sa at også han har syntes det var vanskelig å tro at stedatteren har uttalt seg bevvist galt, men at det må være andre forklaringer på det hun har sagt. Tidligere har aktor også kommet med påstand om at den tiltalte ikke skal være troverdig.

- Jeg er helt uenig i aktors påstand om at tiltalte og hans kone  ikke skal være torverdige, sier Øien.

Hittil i prosedyren har ikke forsvareren nevnt vitnene som i løpet av de drøye to ukene saken har vart har fortalt om blåmerker og andre tegn på vold.

Krangler om diagnosen

Øiens hovedteori som skal forklare påstandene fra stedatteren, som i dag er 23 år,  er at hun lider av reaktiv tilknytningsforstyrrelse.

Det betyr at omsorgssvikt og vold som kvinna opplevde før og rett etter at hun ble adoptert er årsaken til at hun forteller usannheter om stefaren. Hun har satt stefarens ansikt på det hun har opplevd, og gjenskaper nå avvisninga hun i sine første leveår ble utsatt for.

Aktor Bodil Thorp Myhre brukte tidligere i dag tid på å avvise denne teorien, og hevder at psykologene som har forklart seg støtter hennes i at kvinna lider av posttraumatisk stress.

Det er en lidelse som er en direkte følge av de omfattende overgrepene hun hevder å ha vært utsatt for, mener aktor.

Vil trolig anke

- Dette er en type sak som uansett utfall i tingretten vil havne i lagmannsretten, sier forsvarer Øien til NRK.

NRK Hedmark og Oppland følger saken videre.