Vil ha framtidsrettet treindustri

Skognæringen må satse nytt og begynne å tenke stort på framtiden, mener varaordfører i Kongsvinger Helge Thomassen.

Helge Thomassen

Helge Thomassen vil skape arbeidsplasser og en ny giv for treindustrien i Kongsvinger.

Foto: Vera Wold / NRK

Pensjonistparti-politikeren mener glåmdalsdistriktet trenger å få etablert en stor og moderne trevirkefabrikk.

– Drømmen min er å være med på å starte noe nytt og spennende. Noe som vil skape optimisme, arbeidsplasser og et fortsatt håp i skognæringen, sier Thomassen.

Han mener treindustrien i området ikke fungerer slik situasjonen er i dag.

– Det er klart at skal vi ha et levende skogbruk så må det være lønnsomt å drifte det. Når vi eksporterer alt vi har til utlandet så forsvinner jo fortjenesten i transporten.

Vil beholde tømmeret i distriktet

På tømmerterminalen i Kongsvinger forsvinner råvarene til utlandet på løpende bånd. I landets største skogfylke er man klare for en ny utvikling, ifølge Thomassen.

– Hvis vi ikke gjør noe drastisk, slik som å etablere en storfabrikk her i området, så vil Glåmdalen som skogprodusent forsvinne.

Saken fortsetter under bildet

Skog

Glåmdalsdistriktet må beholde råvarene sine og satse på å bygge opp sin egen tømmerindustri, mener Thomassen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Thomassen mener at en storfabrikk i glåmdalsdistriktet vil gjøre at råvarene samles inn og behandles på samme sted. Han mener det er mange muligheter for produksjon og behandling av trevirke.

– Vi har for eksempel Avinor som har begynt å se på produksjon av flydrivstoff av tømmer. Dette vil også være interessant for selskaper som Statoil, mener varaordføreren.

– Tømmer en spennende råvare

Gunnar Gundersen er skogeier og stortingspolitiker for Hedmark Høyre. Han er enig i at det ligger store muligheter i tømmer, og setter pris på at glåmdalspolitikerne ser på nye muligheter.

Gunnar Gundersen

Stortingsrepresentant for Hedmark Høyre, Gunnar Gundersen.

Foto: Stortinget

– Det er jo private initiativ som sørger for de fleste næringssatsinger, sier Gundersen.

– Tømmer er en uhyre spennende råvare. I prinsippet kan det brukes til alt olje kan brukes til, så det vil dukke opp mange spennende muligheter for tømmer innen industrien framover.

– Vanskelig å finne grunnlag for lønnsomhet

Men det er allerede flere utviklingsprosjekter på gang i distriktet, ihvertfall hvis vi skal tro Helge Urstrømmen i Glommen skogeierforening. Han vil ikke si noe mer presist enn det, men understreker at Thommasen har alle de rette idéene. Problemet er bare hvordan det skal gjennomføres.

– Vi er utrolig positive til tanken om økt lokal foredling. Opp gjennom åra har vi vært engasjert i mange prosjekter som har hatt det formålet.

– Det vi ikke har klart er å finne grunnlag for lønnsom foredling. Lønnsomhetskravet må være veldig sterkt. Det som produseres vil utsettes for internasjonal konkurranse, så det må være et veldig bra konsept.

– Så langt har vi ennå ikke klart å komme, sier Urstrømmen.