NRK Meny
Normal

Vil ha fengsel for hasj-smuglere

Aktor la ned påstand om fengsel i over to år for tre menn som ble stoppet med 15 kilo hasj i bagasjerommet på Skarnes.

Glåmdal tingrett

Rettssaken mot de tre albanske mennene gikk i Glåmdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Rettssaken mot de tre mennene fra Albania har gått i Glåmdal tingrett de to siste dagene. Tirsdag var det klart for prosedyrer og påstander, og aktor la ned påstand om fengsel i over to år for alle mennene.

– Dette er en grov narkotikaforbrytelse der strafferammen er fengsel i inntil 10 år. Da er det sånn at praksis tilsier at denne mengden hasj straffes med fengsel i et par år, sier politiadvokat og aktor i saken, Wigdis Hjalmarsen.

De tre var tiltalt for oppbevaring av 15 kilo hasj etter at de ble stoppet av politiet på Skarnes i Sør-Odal i mars. I bilens bagasjerom lå en svart bag med narkotika.

Spaning

Det var spaning i Oslo som var bakgrunnen for at bilen ble stoppet.

– Vi fikk informasjon ifra Oslo om at de hadde spanet på en bil som var på vei til vårt distrikt. Underveis fikk vi også hjelp fra politiet i Romerike som prøvde å stanse bilen. Det endte med at bilen ble stoppet først i Sør-Odal, sier politiadvokat Hjalmarsen.

Mennene var på vei ut av landet da de ble stoppet. De har sittet i varetekt siden de ble pågrepet den 12. mars, og vil trolig bli sittende i varetekt til dommen er rettskraftig.

Årsaken er at ingen av dem har noen bostedsadresse i Norge. To av bor i Albania, mens den tredje bor i Sverige, men er fra Albania.

Mener han sov

To av mennene innrømmer straffskyld, mens tredjemann nekter straffskyld og hevder han sov. Ingen av de tre har forklart noe om hvor de hadde hentet hasjen.

Gateverdien på hasjen avhenger av kvaliteten på det, men dette partiet har trolig en verdi på cirka to millioner.

Aktor la ned påstand om fengsel i to år og fem måneder for mannen de mener hadde mest profittmulighet siden han hadde tenkt å selge hasjen videre.

Aktor la i utgangspunktet ned påstand om to år og ni måneder, men mannen i 20-årene fikk noen strafferabatt fordi han tilsto. Samtidig får han ikke full strafferabatt, fordi tilståelse ikke bidro til å oppklare saken.

– Tar ikke med seg uskyldig

Det ble lagt ned påstand om to år og fire måneders fengsel for den yngste av de tre.

– Det var basert på mengde og tilståelse, men han hadde ikke samme profittmulighet som han som hadde tenkt å selge hasjen, sier Hjalmarsen.

Aktor la ned påstand om to år og seks måneder for mannen som nekter straffskyld, og mener han sov. Noe aktor ikke tror på.

– Hovedpoenget vårt er at man tar ikke med seg uskyldige på en sånn tur. Her handler det om å skjule hvem som er leverandør. Dette er et veldig hemmelig opplegg, og man tar ikke risikoer der.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang