NRK Meny
Normal

Vil ha fengsel for grovt økonomisk utroskap

Aktor Richard Røed ba om fengsel i et år og fire måneder for den tidligere bankansatte som er tiltalt for å ha forfalsket dokumenter slik at kunder uten betalingsevne fikk lån.

Richard Røed

PÅSTAND: Aktor, politiadvokat Richard Røed, mener det ikke er tvil om at den tiltalte står bak forfalskningene og må dømmes til fengsel.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ifølge tiltalen dreier det seg om 19 lån på over 25 millioner kroner. Tiltalte innrømmet skyld i et politiavhør, men nektet straffskyld i Glåmdal tingrett.

Den tiltalte forklarte i retten at han ikke hadde endret dokumentene han fikk fra kundene. Han stolte på kunden og regnet med at tallene som sto i selvangivelser og lønnsslipper var riktige. Han mener tidspress gjorde at han ikke oppdaget forfalskningene.

Forsvarer Lars Christian Sunde mener tiltalte må frifinnes, subsidiært behandles på mildes mulig måte.

Tilsto i avhør

Aktor Richard Røed var i sin prosedyre klar på at han mener at det er tiltalte som står bak.

Richard Røed, Lars Christian Sunde

GLÅMDAL TINGRETT: Aktor Richard Røed og forsvarer Lars Christian Sunde i samtale under rettssaken i Glåmdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han mener det er flere grunner til det som mannens tilståelse i politiavhør.

– Erkjennelsen kommer raskt. Han kommer med en detaljert forklaring om hvordan forfalskningene har pågått. Forklaringen er nyansert og han tilstår ikke alt. Han vil ikke ta på seg at han bevisst ikke har ført opp antall barn, siden han mener det er slurv, en forglemmelse fra hans side, sa Røed.

Forsvarer Sunde mener at tiltalte tilsto, fordi han trodde at det ville gi ham en mildere straff som betinget fengsel eller fotlenkesone.

– Jeg mener også det er kritikkverdig at tiltalte ble avhørt uten forsvarer til stede. Dette er en så alvorlig sak at han burde hatt det.

Mener tiltalte står bak

Forfalskingene av dokumenter som selvangivelser og lønnsslipper skal ha skjedd ved at for eksempel en lapp med et tall er limt/tapet over det originale tallet, dokumentet blir kopiert/skannet og originalen makulert.

Blant annet er lønninger økt med flere hundre tusen kroner.

– Det er påfallende at en erfaren bankansatt som ham som har holdt på med selvangivelser i mange år ikke oppdager forfalskningene som er dårlig utført. Hvis det hadde vært en forfalskningssentral som produserte dokumentene så hadde de blitt gjort på en mye mer profesjonelle måte. Og hvorfor ender alle forfalskningene hos ham?, sa Røed, som mener at det er formildende at etterforskningen har tatt lang tid.

– Fellesnevner

Forsvareren mener politiet burde undersøkt om kundene kjente hverandre fra før, og om det kan være slik at forfalskningene kommer fra dem.

– Det finnes en fellesnevner, og det er at kundene sier at de kommer til tiltalte fordi han er grei. De må ha fått vite dette av noen. Kanskje noen i deres omgangskrets kan ha foretatt forfalskningene.

Kunder er avhørt, men nekter for å ha forfalsket dokumenter.

Sunde mener at hvis tiltalte dømmes må få en mild straff på grunn av lang saksbehandlingstid.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Blir 3. størst i landet

    Gausdal Bruvoll kjøper Gran Tre, og blir den tredje største leverandøren av trelast i Norge.Gran Tre eies av de to allmenningene Gran Almenning og Brandbu og Tingelstad Almenning, mens Gausdal Bruvoll er en samvirkebedrift som blir eid av 1300 skogeiere.

  • Kom til rette etter leteaksjon

    En 88 år gammel kvinne med demens tok seg en tur på egenhånd mandag ettermiddag og ble meldt savnet fra Lillehammer sykehus. Tre timer senere kom kvinnen til rette, melder politiet.

  • Brann i vogntog

    Det brenner i et vogntog på E6 ca. fem kilometer nord for Dombås. Nødetatene er på vei til stedet.