Hopp til innhold

Professor vil kopiere skole-ide fra Danmark

Oliver var ikke klar for mer skole etter ungdomsskolen. Men etter et ekstraår med fotball og basisfag, er han veldig klar for videregående skole.

X-class, Slagelse

Xclass er blitt en kjempesuksess i Danmark. Nå mener professor Thomas Nordahl at Norge bør gjøre det samme.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Det hadde kanskje ikke Oliver vært uten Xclass i byen Slagelse i Danmark. Han er en av mange danske elever som velger å ta et ekstraår etter ungdomsskolen.

– Dette bør norske elever få mulighet til også, mener professor ved høgskolen i Hedmark, Thomas Nordahl.

– Gjør noe som funker!

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har satt i gang en dugnad for å få flere elever til å fullføre den videregående skolen. Mangelfulle kunnskaper fra ungdomsskolen er den største enkeltfaktoren som gjør at ungdom ikke fullfører.

Nå har Nordahl levert en rapport til kunnskapsdepartementet om Xclass i Danmark.

– Hvis 100 flere elever i hvert årskull fullfører og klarer komme seg ut i jobb, så vil samfunnet spare 40 millioner kroner per år i 42 år, sier Nordahl.

Han mener det må settes inn tiltak som virker, og danskene har dokumentert at ekstraåret som er innført i har gitt resultater.

Se TV-innslag:

Video Bør få Xclass i Norge

Bør få Xclass i Norge

Blanding av det faglige og sosiale

Danmark har lenge hatt et frivillig skoleår etter grunnskolen. Rundt halvparten av elevene velger et slikt frivillig år.

Målet for disse elevene er å forbedre seg faglig, utvikle seg
personlig og sosialt samt å bli mer bevisst på hvilken videre utdanning de ønsker.

Oliver Rasmussen valgte Xclass for å treffe andre som har de samme interessene som han selv.

– Jeg var ikke klar for mer skole, men nå har jeg fått tilbake motivasjonen. Nå er jeg superklar for skolen og klar for å gjøre lekser, forteller Oliver.

Han sier det aller viktigste for han dette året har vært å få lov til å spille fotball.

– Det er fotball jeg lever for. Det har vært veldig viktig for meg å få mulighet til å gjøre dette i tillegg til annet skolearbeid, sier Oliver.

Rektor håndplukker lærere

Henning Rasmussen er skoleleder ved Xclass i Slagelse. Han har vært der siden starten for 10 år siden, og er svært godt fornøyd med ordningen.

– Statistikk viser at flere fullfører den videregående skole etter at de har tatt Xclass. De går her for å styrke basisfagene, men også for å velge en linje de er interessert i, sier Rasmussen.

Rasmussen mener det er svært viktig med gode lærere for å motivere elevene.

– Jeg tar dem med en runde i skolegården, og ser fort hvem som har lag med elever og ikke, forteller den danske rektoren.

– Iblant blir det en kort tur, men noen ganger blir nok turen lenger.

Et ekstra skoleår koster 16 millioner kroner og omtrent 14 av dem går til personell.

Marlene Lambertsen

Marlene Lambertsen tror Xclass er kommet for å bli i Danmark.

Foto: Anne Storaunet / NRK

– Elevene må bli noen

En av lærerne som jobber med Xclass er Marlene Lambertsen. Hun sier det viktigste med ekstraåret er at elevene modnes og at de finner ut hva de vil.

– De blir veldig modne i løpet av dette året. Når de starter så vet de ofte ikke hva de vil, men på slutten av året så er de mer bevisste på hva de ønsker å gjøre i framtida, sier Lambertsen.

Hun tror Xclass er kommet for å bli.

– Du må bli noen før du kan bli noe, sier Lambertsen.

Og ifølge rapporten til professor Thomas Nordahl er erfaringene fra Danmark viktige også for Norge. Hans rapport konkluderer med at det er verdt å vurdere mulighetene for et tilsvarende tilbud i Norge.

– Nå er det opp til politikerne. Dette kan settes i gang allerede fra høsten 2012, sier Nordahl.

Etter Nordahls mening bør noen kommuner først prøve dette, som et pilotprosjekt, for å få kunnskap om hvorden dette fungerer for norske elever.

Flere saker fra Innlandet