Vil ha enkelt ungdoms-OL

De kommer knapt til å bruke en brøkdel av pengene som OL-arrangøren i Sotsji brukte. Likevel skal ungdoms-OL i Lillehammer i 2016 bli en stor idrettsfest.

Lysgårdsbakkene på Lillehammer under OL i 1994

OL i Lillehammer i 1994 ble en folkefest. Målet for ungdoms-OL på samme sted i 2016 er det samme - men arrangementet skal bli både langt billigere og mye enklere.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

– Vi skal skape en idrettsfest for de unge på deres premisser, sier kommunikasjonssjef for Lillehammer 2016, Pål Gordon Nilsen.

Kontrastene til OL i Sotsji vil bli enorme. Både omfang og kostandsnivået på et ungdoms-OL vil bli et helt annet. Og kanskje er det nettopp det idretten trenger nå, mener Nilsen.

Begeistring og glede

Pål Gordon Nilsen

Pål Gordon Nilsen, kommunikasjonssjef Lillehammer 2016.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

For poenget med et ungdoms-OL er langt fra bare kampen om medaljer. Vel så viktig blir det å skape glede og begeistring hos de rundt 1.000 utøverne. Under ungdoms-OL skal de få utvikle seg både som mennesker og idrettsutøvere.

Når utøverne ikke deltar i sine øvelser må de delta i ulike kultur- og læringsprogram. Blant temaene utøverne skal innom er helse og livsstil, anti-doping, sosialt ansvar og sentrale olympiske verdier som vennskap og fairplay.

– Utøverne skal reise hjem fra Lillehammer som gode forbilder og rollemodeller, håper Pål Gordon Nilsen.

Gjenbruk

Et enkelt, jordnært OL skal sikres blant annet gjennom gjenbruk av alle anleggene fra OL i 1994. Det hadde nemlig ikke blitt noe ungdoms-OL i Lillehammer dersom man måtte ha bygget nye anlegg, sier Nilsen.

Dermed blir det ski på Birkebeineren skistadion, hopp i Lysgårdsbakkene og skøyter i Vikingskipet, akkurat som for 20 år siden.

Nye leiligheter

Men noe blir nytt i Lillehammer - og det er samtidig godt nytt for byens studenter. En ny deltagerlandsby skal settes opp i nærheten av Stampesletta.

De nye leilighetene vil bli brukt som studentboliger både før og etter ungdoms-OL. Til deltagerlandsbyen har IOC bidratt med betydelig økonomisk bistand: 108 millioner kroner.

Pølse og lompe

Pål Gordon Nilsen har også en drøm om at ungdoms-OL skal bli et arrangement uten VIP-losjer og egne tribuner for IOC-medlemmene. Her skal alle behandles likt.

– Etter et dyrt Sotsji-OL så vil vi bringe det tilbake til å servere alle pølse og lompe, sier kommunikasjonssjefen for Lillehammer 2016.

Han legger til at IOC er enig i at et ungdoms-OL ikke skal "ta av" og bli noe stort.

– Det er i alle fall ambisjonene at barneskole-elever fra Søre Ål skal stå sammen med IOC-medlemmer på tribunen og heie på sunn, norsk ungdom og ungdom fra hele verden, sier Pål Gordon Nilsen.

Les mer her: Ungdoms-OL 2016