NRK Meny
Normal

Vil ha 15 års fengsel for machete-drap

ELVERUM (NRK): Mannen som drepte kompisen sin med en machete bør dømmes til fengsel i 15 år, mener statsadvokat Jo Christian Jordet. – Det er for strengt, mener forsvareren.

Jo Christian Jordet

AKTOR: Statsadvokat Jo Christian Jordet er aktor i saken mot mannen som er tiltalt for å ha drept kompisen sin i en leilighet i Elverum i fjor.

Foto: Linda Vespestad / NRK

35-åringen er tiltalt for å ha drept kompisen sin i en leilighet i Elverum natt til 13. desember i fjor. Tiltalte brukte en machete under drapet som var cirka 50 centimeter lang og som han hadde laget sjøl. Den avdøde ble truffet minst 29 ganger i hodet, halsen og armene.

Tiltalte meldte seg sjøl til politiet, og har erkjent drapet hele tiden.

– Mente å drepe

Statsadvokat og aktor Jo Christian Jordet mener at det er bevist at tiltalte utøvde vold mot kompisen, fordi tiltalte husker det sjøl. Han hadde også avdødes blod på seg, og det er heller ikke funnet spor av andre i leiligheten.

Jordet mener at målet for volden var å drepe.

– Tiltalte forklarte at han var andpusten og nesten ikke klarte å løfte hånda etterpå. Man bruker ikke slik kraft hvis ikke målet er å drepe, sa Jordet.

Helge Hartz

FORSVARER: Advokat Helge Hartz er 35-åringens forsvarer. Tiltalte har erkjent straffskyld.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Aktor la også vekt på at kompisen ble hugget svært mange ganger med macheten. Han mener av volden avdøde ble utsatt for var uprovosert.

– Dette var et angrep ut av det blå. Avdøde var med kompisen sin, skulle hjem og plutselig ble han angrepet av den samme kompisen.

Aktor la ned påstand om 15 års fengsel. I utgangspunktet mener han at 16 år er rett, men mener at tiltalte bør få noe strafferabatt. Årsaken er at tiltalte har tilstått noe som har lettet etterforskningen og de etterlatte har fått et svar på hva som har skjedd.

– For streng påstand

Forsvarer Helge Hartz synes aktors utgangspunkt på 16 år er altfor høyt. Han mener også at retten må legge mer vekt på at tiltalte har tilstått, og at dette bør gi mer strafferabatt enn aktor foreslår.

Han sa på rettens siste dag at tiltalte bør få mer enn 20 prosent strafferabatt, muligens 30 prosent som er vanlig i saker der tiltalte har tilstått med en gang.

Hartz begrunnet dette med at tiltalte tilsto med en gang, drapet var ikke planlagt og han forsøkte ikke å fjerne bevis.

Han la ned påstand om at tiltalte behandles på mildes mulig måte.

Ikke psykotisk

De to rettsoppnevnte sakkyndige spesialpsykolog Terje Tørrissen og psykiater Arne Mathisen Guldvog som har undersøkt 35-åringen mener han ikke var psykotisk under drapet. Tiltalte har fortalt at det var en stemme i hodet som sa at han skulle drepe kompisen.

Tørrissen og Mathisen Guldvog mener dette ikke gjorde han psykotisk, fordi han er bevisst på stemmen og det er mer en indre dialog.

35-åringen har sagt seg villig til å betale to av avdødes etterlatte 210 000 kroner hver i oppreisning.

Politimann og markører utenfor blokk på Mastmoen

LEILIGHET: En mann ble funnet drept i en leilighet på Mastmoen i Elverum i desember i fjor. Det ble funnet blodspor utenfor boligblokka.

Foto: Frode Meskau / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.

  • Ras sperrer veien

    Et lite snøras har gått på riksvei 15 ved Bybergtunellen i Lom og sperrer veien. Ingen er tatt i raset. Det blir skiltet omkjøring. Politiet i Innlandet ber trafikanter om ikke å snu og skape farlige situasjoner i veibanen.