NRK Meny
Normal

Vil ha 12 års fengsel for overgrepstiltalt far

Aktor mente at den overgrepstiltalte faren sviktet sin sønn totalt og la ned påstand om 12 års fengsel. Forsvareren mener mannen må frifinnes.

Iris Storås

AKTOR: Statsadvokat Iris Storås er aktor i saken mot den overgrepstiltalte hedmarkingen. Hun mener han bør dømmes til fengsel. Rettssaken har denne uka gått i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

En hedmarking i 40-årene er tiltalt for gjentatte seksuelle overgrep mot de to guttene. Overgrepene mot sønnen skal ha startet da han var åtte år og pågikk i fire år. Kameraten skal ha blitt misbrukt noen måneder i 2013.

Aktor Iris Storås sa i sin prosedyre at denne overgrepssaken er som mange andre slike saker; ingen vitner eller tekniske bevis.

– Troverdige

Jostein Løken

FORSVARER: Advokat Jostein Løken er mannens forsvarer. Mannen nekter straffskyld.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Hovedbeviset er barnas forklaring, men Storås mente likevel at det er noe som gjør at saken skiller seg ut.

– Her er det to gutter som er utsatt for overgrep og de har vært vitne til hverandres overgrep. Vi har øyenvitner. Dette styrker bevisene i denne saken, sa statsadvokat Storås.

Tiltalte mener guttene lyver, men aktor mener deres forklaringer er troverdige.

– Slik jeg ser det er det ingen grunn til å tvile på det de sier. De gjentar det samme hjemme, i behandling og hos fostermor, og forklaringene er konsekvente i forhold til hverandre. De forteller om detaljer fra overgrep og kjønnsorgan som man ikke lærer av å se på en pornofilm.

– Sviktet på det groveste

Helge Hartz

BISTANDSADVOKAT: Advokat Helge Hartz er sønnens bistandsadvokat og mener gutten bør få 350 000 kroner i oppreisning.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
Øyvind Borg

250 000: Bistandsadvokat Øyvind Borg la ned påstand om 250 000 kroner i oppreisning til kameraten.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ifølge sønnen skjedde overgrepene daglig, og aktor mente at retten kan legge til grunn at det har skjedd jevnlig og hyppig.

– Dette var hverdagen til gutten, dette levde han i. Hans pappa svikter på det groveste.

Aktor la også ned påstand om at besøksforbudet opprettholdes i tre år.

Bistandsadvokat Helge Hartz mener sønnen må få en oppreisning på 350 000 kroner. Bistandsadvokat Øyvind Borg la ned påstand om 250 000 kroner til kameraten.

– Snill far

Forsvarer Jostein Løken la ned påstand om at mannen frifinnes, subsidiært straffes på mildes mulig måte.

Løken sa i sin prosedyre at man gjerne vil tro at barn snakker sant, men slik er det ikke alltid.

– Den tiltalte får gode skussmål fra over 20 vitner og blir beskrevet som en oppofrende og snill far. Det har aldri vært noe som tyder på at det har pågått seksuelle overgrep mot sønnen som har bodd hjemme hos faren i flere år.

Løken mente at det er ting guttene forteller om overgrepene som ikke kan være fysisk mulig og at guttene har ulik forklaring om samme hendelse.

– Det er forferdelig å påstå at barn ikke snakker sant, jeg tør nesten ikke å ta det i min munn, men man kan ikke utelukke det. Det er flere uoverensstemmelser i guttenes forklaring.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND