NRK Meny
Normal

Vil ha 12 års fengsel for overgrepsdømt far

HAMAR (NRK): – Pappaen sviktet på det groveste og har brukt sin sønn som en seksual partner, sa aktor Iris Storås, og mener at hedmarkingen bør dømmes til fengsel i 12 år.

Iris Storås, Helge Hartz, Harald Stabell

LAGMANNSRETTEN: Aktor, statsadvokat Iris Storås, la ned påstand om flere års fengsel for hedmarkingen. Mannens forsvarer er advokat Harald Stabell og guttenes bistandsadvokat er advokat Helge Hartz.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Tirsdag ble mannen i 40-årene fra Hedmark funnet skyldig i svært grove seksuelle overgrep mot sønnen og hans kamerat i Eidsivating lagmannsrett. Overgrepene mot sønnen startet da han var åtte år, og pågikk fram til han var 12 1/2 år.

Mannen ble dømt til 12 års fengsel i Sør-Østerdal tingrett i fjor, men nekter straffskyld og anket dermed dommen. Ankesaken har de to siste ukene gått i lagmannsretten. Også her nekter mannen for å ha begått overgrep, men ønsket ikke å forklare seg.

– Seksuell partner

Aktor Iris Storås begrunnet sin påstand om 12 års fengsel med at det er grove seksuelle handlinger som har pågått i flere år.

– Sønnen levde i dette, og at han ikke klarer å si hvor mange ganger overgrepene skjedde er forståelig. Overgrepene skjedde jevnlig og hyppig, det var hverdagen hans. Det skjer i hans hjem der han skal føle trygghet og av hans nærmeste, hans pappa, som han stolte på. Pappaen sviktet på det groveste og har brukt sin sønn som en seksual partner.

Aktor mener det er straffeskjerpende at guttene, spesielt sønnen, sliter med det de har opplevd.

Da sønnen kom til fosterhjem sov han med klærne på, skiftet klær under dyna, hadde et balltre ved senga fordi han var redd faren skulle dukke opp, skrek og gråt i søvne og ville ikke dusje fordi det minnet ham om overgrepene.

– Misbrukt tillit

Guttenes bistandsadvokat, Helge Hartz, la ned påstand om at mannen må dømmes til å betale 350 000 kroner i oppreisningserstatning til sønnen og 250 000 kroner for kameraten.

– Tiltalte har misbrukt sin omsorgsrolle. Overgrepene skjedde fra en person guttene hadde tillit til. Det har også vært en stor påkjenning for dem at tiltalte nekter, sa Hartz.

Mannens forsvarer, advokat Harald Stabell, mener retten må legge straffenivået noe under 12 års fengsel fordi han mener at saken har hatt noe liggetid.

– Det tok 2 1/2 år fra han ble pågrepet til vi er her i lagmannsretten. Det er vanlig rettspraksis å gi noe strafferabatt ved lengre liggetid.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Skyldig i forsettlig drap


    I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

    Tostrup Bråten, åsted
    Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
  • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

    Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.