NRK Meny
Normal

Vil gjøre det lettere å felle rovdyr

På sitt første besøk i Hedmark, lovte Sylvi Listhaug å hjelpe sauebøndene i kampen mot rovdyr.

Sylvi Listhaug og Kjell Eierholen

Kjell Eierholen (til høyre) i Åsnes var fornøyd etter å ha møtt landbruksminister Sylvi Listhaug.

Foto: Kjetil Skaug / NRK

Landbruksminister Sylvi Listhaug besøkte i dag sauebonde og Frp-politiker Kjell Eierholen i Åsnes. Ministeren ble servert lunsj, og fikk samtidig et inntrykk av hvordan hverdagen fortoner seg for sauebønder i Hedmark.

Eierholen, som selv er Frp-politiker, var ikke nådig mot den forrige regjeringens rovdyrpolitikk.

– Her er vi i grønn sone, men hit kommer ulv fra rød sone og fra Sverige. Ulvene bryr seg ikke om grenser eller soner, så nå er det ikke kontroll på noe som helst. Sonene fungerer i dag som rene valpekasser for ulven, og de må fjernes, slo Eierholen fast.

Mistet 400 sauer

Sauene til Kjell Eierholen i Åsnes

Sauene til Kjell Eierholen har levd farlig det siste året.

Foto: Kjetil Skaug / NRK

Sauebonden rapporterte om kaotiske forhold, og fortalte at han hadde mistet over 400 sauer til rovdyr i år.

Virkelighetsbeskrivelsen gjorde inntrykk på ministeren som nå vil se nærmere på betingelsene for felling.

– Dette går på livskvaliteten til de som bor her, så vi blir nødt til å se på muligheter for å utnytte rovdyrforliket bedre. Jeg kommer til å jobbe aktivt for at det skal bli lettere å felle ulv, erklærte Listhaug til NRK.

Sylvi Listhaug

Landbruksminister Sylvi Listhaug vil se på rovdyravtalen på nytt.

Foto: Kjetil Skaug / NRK

Eierholen tok til orde for å innføre fellingstillatelse på ulv mens det er snø og lettere å spore. Han ville også ha mulighet til å felle valper, og Listhaug lovte å jobbe for en kursendring.

Vil jobbe for sauebøndene

Landbruksministeren drar nå tilbake til Oslo med løfte om å kjempe bøndenes sak fremfor å skape bedre kår for rovdyrene.

– I den forrige regjeringen var det krig mellom miljøverndepartementet og landbruksdepartementet, så det vil helt klart være rom for å utnytte rovdyravtalen bedre enn de klarte. SV var opptatt av vern av rovdyrene, men ikke like opptatt av å skape sikkerhet for beitedyr og sauebønder, forklarte Listhaug.

I dag møtte landbruksminister Sylvi Listhaug sauebonde og partifelle Kjell Eierholen i Åsnes. Beitelaget hans mista over 400 sauer i sommer.

Se møtet mellom Eierholen og Listhaug i videoen!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • -Ta vel i mot bøssebærerne

  Nå i ettermiddag og kveld skal alle husstander i Hedmark og Oppland få besøk av bøssebærere fra TV-innsamlingsaksjonen. Fylkesaksjonsleder i Oppland, Wiggo Slåttsveen, ber folk ta vel imot dem. –Mitt mål for kvelden er selvsagt at vi samler inn mest mulig penger i Oppland, og målet er dessuten alltid å slå Hedmark, ler han.

  Wiggo Slåttsveen
  Foto: Marianne Duun Malmo / NRK
 • Surt tap for Elverum

  Elverums fotballherrer ble slått 0–1 på hjemmebane av Sandnes Ulf. Tapet gjør at Elverum fremdeles ligger på en utsatt nedrykksplass to kamper før sesongen er over.

 • Elverum ligger under

  Sandnes Ulf tar ledelsen 0–1 mot Elverum etter skåring av Axel Kryger. Da spøker det for Elverums håp om å berge plassen i 1. divisjon. Med to kamper igjen å spille ligger de to poeng bak Fredrikstad, som ligger på playoffplassen.