NRK Meny
Normal

Vil gi sosialklienter fast og solid beløp til jul

Fellesorganisasjonen i Hedmark ber kommunene og NAV gi familier 4.500 kroner og enslige 2.500 kroner ekstra til jul.

Olav Neerland, FO Hedmark

Olav Neerland i Fellesorganisasjonen i Hedmark ber folk huske at det er mange grunner til at folk mottar sosialstøtte og at alle fortjener litt ekstra til jul.

Foto: Mette Finborud Børresen

– Det er noe med moralen her, mange tenker at de ikke fortjener det. Da er det viktig å huske at det er mange grunner til at folk mottar sosialhjelp, sier Olav Neerland.

Han er fylkesleder i FO i Hedmark (Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere, velferdsvitere og studenter.)

De har forsøkt å påvirke kommunene og NAV til å gi sosialhjelpsmottakerne et fast beløp i ekstra støtte til jul i åtte år nå. De har ikke nådd fram enda.

– Det er uansett bra å sette fokus på det. Så blir noen politikere klar over det og kan gjøre noe med det i kommunestyret i desember, sier Neerland.

Vet ikke hvor mye noen får

Det er vanskelig å vite hva sosialhjelpsmottakere faktisk får i ekstra støtte før jul. De fleste kommunene NRK har vært i kontakt med gir noe ekstra, men de gjør det etter individuelle vurderinger.

I Kongsvinger får sosialklientene 10 prosent mer enn i en vanlig måned.

NAV i Gjøvik gir etter faste satser, men ikke på langt nær så mye som FO foreslår.

– Vi har lagt oss på et nivå der vi gir 700 kroner ekstra til hovedklienten og 300 kroner for hvert øvrige familiemedlem, sier NAV-leder i Gjøvik, Reidun Karlsen.

Hun mener det i alle fall gjør litt forskjell, og at ekstratilskuddet bør beholdes.

– Det ville lønne seg mer for kommunen å få en sosialklient ut i arbeid enn å kutte dette ekstrabidraget, sier hun.

Kuttet bidraget for å spare

Einar Busterud, ordfører i Hamar

Hamar-ordfører Einar Busterud mener de ikke kan fortsette å gi ekstra penger til alle, men må vurdere behovet til hver enkelt.

Foto: Mette Finborud Børresen

Hamar kommune hadde et generelt ekstra julebidrag, men kuttet det ut i år. Nå gjør de det på samme måte som de fleste andre kommuner, med vurdering av behov i hvert enkelt tilfelle.

Det mener ordfører Einar Busterud var helt nødvendig.

– Vi går med cirka 40 millioner kroner i underskudd. Det må hentes inn og det gjør vi blant annet der hvor vi betaler ut betydelig mer enn vi er pålagt. Nå er det ikke lenger automatikk i at man får uansett om man har behov eller ikke, sier Busterud.

Verdighetstilskudd

I åtte år har altså FO appelert til kommunen og NAV for å få dem til å gi mer i forbindelse med jula.

– Det handler om verdighet, og at det er familier og barn som skal få lov til å gå jula i møte tilnærmet likt som alle andre. Det er mange som sliter og som trenger den anseelsen i hvert fall en gang i året. Og det er mange skjebner bak de såkalte naverne, sier Olav Neerland.

Les også:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND