NRK Meny
Normal

Vil gi raskt svar om jernbanetrasé

Hvor skal toget gå gjennom Hamar? Det er fortsatt et stort spørsmål. Men i løpet av det neste halve året får vi trolig et endelig svar på det.

Bjørnar Laabak

PÅ BEFARING: Statssekretær Bjørnar Laabak har mye å sette seg inn i. Han skal være med og ta beslutningen om jernbanetraseen gjennom Hamar.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Dette er en prioritert sak, sier statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Bjørnar Laabak.

Torsdag var han på befaring i Hamar for å kunne ta en beslutning om hvor toget skal gå i framtida. Bane NOR er bestemt på at trasé vest, en kulvert gjennom byen, er den beste løsningen. Kommunestyret vil ha toget ut av sentrum og ønsker trasé øst med stasjon ved Vikingskipet.

– Vi regner med å ha bestemt oss i løpet av fire til seks måneder, sier statssekretæren.

I løpet av et halvt år kan dermed den mest diskuterte saken i Hamar de siste årene altså være avgjort.

Dobbeltspor gjennom Hamar

Rett fram eller sving østover? Det er spørsmålet.

Foto: Illustrasjon/Jernbaneverket / NRK

Hard debatt

I desember endte kommunestyret i Hamar på å gå inn for det østlige alternativet, men temperaturen i debatten har vært høy i årevis. Frontene har stått steilt mot hverandre. Allikevel kom de altså til enighet. Men ikke med Bane NOR.

– Ikke bare er det vestlige alternativet et godt jernbanefaglig alternativ, men det vil også bidra til god byutvikling i framtida, sier Lars Eide i Bane NOR.

Laabak gikk inn i befaringa med åpne øyne og er klar på at dette blir en vanskelig avgjørelse, uansett utfall.

– Det er flere departementer som har sitt å si i denne saken, så det ligger fortsatt mye jobb foran oss, sier han.

– Vi har gode argumenter

Politikerne i Hamar står endelig samlet og ordfører Einar Busterud mener at de har gode argumenter, som departementene bør ta hensyn til.

– Jeg håper virkelig ikke at det går prestisje i saken, sier han.

Og han er ganske sikker på sine egne overtalelsesegenskaper.

– Den eneste jeg ikke klarer å overtale er mora mi, sier han og ler.

Einar Busterud, tidligere ordfører i Hamar

Ordfører i Hamar, Einar Busterud, mener de har så gode argumenter at departementet må ta hensyn til dem. Politikerne ønsker østlig trasé.

Foto: Knut Sveen / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Politimann siktet

  En politimann ansatt i Innlandet politidistrikt er i følge VG siktet for motarbeiding av rettsvesenet. Mannen ble i fjor dømt til samfunnstraff for råkjøring i sivil politibil. Fengslingsmøtet starter klokka 15 i ettermiddag.

 • Ny bank åpnet i Moelv

  For første gang siden 1923 ble det åpnet en helt ny bank i innlandsfylkene i dag. Næringsbanken skal i første rekke være en bank for små og mellomstore bedrifter i Innlandet, og har en egenkapital på 200 millioner kroner. På bildet ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen og fylkesmann Sigbjørn Johnsen som klippet snora i Moelv.

  Næringsbanken åpnet
  Foto: ARNE TROLLDALEN / NRK
 • Oppdatering ulykke E6

  En person kjøres til Lillehammer sykehus for kontroll/behandling etter trafikkulykken på E6 (Krekke). De øvrige er uskadd, veien er ryddet, melder politiet.