NRK Meny
Normal

Vil bli helsefagarbeidere

De ønsker seg ei framtid som helsefagarbeidere. Nå arrangeres det kurs i «helsenorsk» for fremmedspråklige for å skaffe sårt tiltrengt arbeidskraft i helsesektoren.

Fremmedspråkelige lærer helsenorsk i Nord- og Midt Gudbrandsdal

VIL HA HELSEJOBB: Her er kursdeltagerne fra Karriere Oppland i Nord- og Midt Gudbrandsdal.

Foto: Oppland fylkeskommune

Med permen full av notater sitter 34 år gamle Nebai Hadghu klar ved undervisningsbordet ved læringssenteretet Karriere Oppland i Valdres. En dag i uka kommer han og fire andre fremmedspråklige hit på kurs.

– Vi lærer mye om etikk og kommunikasjon, og om målrettet miljøarbeid. Det er mye å lære, sier Nebai Hadghu.

Nebai Hadghu

ELSKER YRKET: Nebai Hadghu har en universitetsutdannelse innen landbruksteknikk. Men mener helsefag er det beste yrket i verden.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Slik skal kursdeltagerne lære det norske helsevesenet å kjenne, for etter hvert å kunne ta fatt på ei helsefagutdanning. I tillegg til undervisninga jobber Nebai, som opprinnelig kommer fra Eritrea, to dager i uka ved tilrettelagte tjenester i Nord-Aurdal kommune.

– Dette tilbudet hjelper meg veldig. Her får jeg både praktisk og teoretisk trening. Alt blir lettere å forstå, også i hverdagslivet, sier Nebai.

Enormt behov

Nebai og medelevene startet på kurs i fjor høst. Da fikk Karriere Oppland, som er Oppland fylkeskommunes tilbud om karriereveiledning og opplæring for voksne, støtte fra Helsedirektoratet til å starte fem prosjekt i Oppland fylke. Målet er å øke antall kvalifiserte helsefagarbeidere med minoritetsspråklig bakgrunn i kommunale pleie- og omsorgstjenester.

Halvparten av landets ti prosjekt foregår i Oppland, og til sammen 49 potensielle helsefagarbeidere kurses nå rundt om i fylket.

Behovet for denne yrkesgruppen er enormt stort, sier Inger-Line Haraldsen, som leder prosjektet i Valdres.

– De som deltar må være både egnet og motiverte for jobben. Her får de hjelp slik at de raskets mulig kan starte på opplæringa, for så å kunne ta fagbrev, sier Haraldsen.

– Må kunne språket

Elevene får norskopplæring i tillegg til helsefagopplæring. For Nebai, som egentlig har universitetsutdanning i landbruksteknikk, er språket avgjørende.

– Vi må beherske norsk før vi kan jobbe. Da kan du gjøre så mye, men uten språket er det vanskelig, sier Nebai.

– Jeg elsker dette

Nå vil Karriere Oppland søke om mere midler slik at flere kan komme på kurs. Nebai avslutter kurset til sommeren og målet er å ta fatt på helsefagutdanning til høsten. Han er ikke i tvil om at han har valgt riktig.

– Jeg elsker dette, det er veldig tilfredsstillende å kunne hjelpe. Og jeg er veldig imponert over dette yrket, det finnes ikke bedre, sier Nebai.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang