NRK Meny
Normal

Vil flytte 100 arbeidsplasser fra Oslo til Gjøvik

– Vi kan flytte hele statlige enheter ut av Oslo. Det klarte vi sist gang vi var i regjering og det vil vi gjøre igjen, lover Venstre-leder Trine Skei Grande

Venstre lederen Trine Skei Grande har besøkt distriktet vårt i dag. Med seg hadde hun valgløfter om å flytte statlige arbeidsplasser fra Oslo til Innlandet.

Venstre lover å flytte statlige arbeidsplasser

Trine Skei Grande var på besøk i Oppland i dag, og med seg i kofferten hadde hun med seg løfter om å flytte statlige arbeidsplasser fra hovedstaden til Innlandet.

Øverst på Venstre-lederens liste står Gjøvik, hit ønsker Grande å flytte et helt direktorat med 100 arbeidsplasser. Et grep som hun mener er relativt enkelt å utføre.

– Når vi foreslo å flytte direktoratet for nødkommunikasjon til Gjøvik forrige gang vi satt i regjering så er det et eksempel på slike hele enheter vi kan flytte ut rundt omkring i distriktene, forklarer Grande.

– Størst økning i Oslo

Selv om Grande vil flytte statlige arbeidsplasser ut i distriktene er hun samtidig kritisk til den sittende regjeringen, som har etablert 25 000 flere statlige arbeidsplasser siden 2006.

Kjersti Stenseng og Rigmor Aasrud

Rigmor Aasrud (Ap) mener det ikke nødvendigvis er god politikk å rykke et helt departement opp med rota

Foto: Arne Sørenes / NRK

Men hun er mest kritisk til hvor disse arbeidsplassene har blitt opprettet

– Det har skjedd en veldig stor økning av ansatte i departementene og direktoratene. Økningen har skjedd i urbane strøk, og de aller fleste av disse arbeidsplassene har blitt opprettet i Oslo, slår Venstre-lederen fast.

– Skaper omstillingskostnader

Sittende Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister i den rødgrønne regjeringen, Rigmor Aaserud (Ap), er også på farten rundt i Oppland for å drive valgkamp.

Hun sier de rødgrønne er opptatt av å skape nye statlige arbeidsplasser, også i distriktene, men har liten tro på å flytte folk fra etablerte miljøer i Oslo eller andre byer ut i distriktene.

– Det skaper veldig mange omstillingskostnader og folk blir urolige og mister jobben sin, så vi vil heller bygge videre på de statlige institusjonene vi har, og heller la dem vokse, forklarer Aasrud.