NRK Meny
Normal

Vil finne effekten av høydetrening

Hvert år velger mange toppidrettsutøvere å reise høyt til fjells på høydetrening. Nå skal et nytt forskningsprosjekt finne ut av hvor stor effekt utøverne får av denne treningsformen.

Langrennsløper fra Tromsø testen på Høgskolen i Lillehammer. Flere situasjoner på tredemølle, blodprøvetakning.

I HØYDEN: Slik er vi vant til å se norske skiløpere før sesongstart. Høydetrening har blitt en vanlig treningsoppladning, men forskningen kan ikke vise til konkrete utslag av treningsformen.

Et universitet i Zurich i Sveits og Høgskolen på Lillehammer har inngått et samarbeid om å finne ut hvor effektivt det er å trene i høyden.

20 idrettsutøvere skal gjennom et omfattende testprogram de neste månedene for å finne ut mer om høydetrening. Testgruppa reiser på et fire uker langt opphold i høyden i Frankrike, hvor halvparten av dem skal bo i høyden.

– Vi er ute etter å se hvordan dette fungerer på godt trente utholdenhetstsutøvere. Det er sprikende funn i forskningen, så vi skal se nærmere på dette, sier prosjektleder Bent Rønnestad.

Har gode forutsetninger

Universitetet i Zurich står bak selve undersøkelsen, og det er Høgskolen på Lillehammer som skal utføre det i praksis.

– Vi har et godt testlaboratorium og har forsket mye på utholdenhetstrening. Dessuten er det mange gode utholdenhetsutøvere her i området, forklarer Rønnestad.

Tror på resultater

Langrennsløper Edvind Frost fra Tromsø er en av utøverne som skal være med på prosjektet. I juli reiser han til Frankrike og har store forhåpninger til oppholdet.

– Det blir artig å se om vi får noen resultater, og det tror jeg helt sikkert at vi gjør, sier han.