NRK Meny
Normal

Vil felle ulv uten fellingstillatelse

Senterpartiet åpner for å skyte ulv uten fellingstillatelse, og foreslår lisensjakt innenfor ulvesonen.

Ulv skutt i Rendalen

NØDVERGE: Denne hannulven på 50 kilo ble skutt i Rendalen i juni 2013 av en gjeter som hevdet han handlet i nødverge. Nå vil Senterpartiet gjøre det lettere å felle ulv både innenfor og utenfor den vedtatte ulvesonen.

Foto: Politiet

– Man kan ta ut ulv med en eneste gang i de prioriterte beitemrådene, og det må bli lettere å ta ut ulv innenfor det som kalles ulvesonen. I dag er det alt for høyt konfliktnivå, sier leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet.

En statusrapport fra ulveovervåkinga viste at det i vinter ble registrert 67-70 ulver i Norge. Slagsvold Vedum sier at partiets forslag vil føre til at det blir færre ulv, men at det ikke er noe problem.

Trygve Slagsvold Vedum

ØNSKER FÆRRE ULVER: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener Norge ikke har noe spesielt ansvar for å ta vare på ulven. (Arkivfoto.)

Foto: Tor René Stryger

– Den norske delen av den finsk-russiske ulvestammen er bare på noen promille. Det er en enorm stamme. Så vi har ikke noen særegen norsk ulvestamme. Det er noen få finsk-russiske ulv som er i ferd med å reetablere seg her, sier han.

– Ulven er blitt et symboldyr

Senterpartilederen mener Norge ikke har et spesielt ansvar for å ta vare på rovdyret, og sier man i stedet kan bruke ressurser på såkalte «norske ansvarsarter» som lundefugl og havørn.

– Ulven er blitt et enormt symboldyr som skaper mye ulempe for folk i Trysil, Gudbrandsdalen eller andre plasser der det har vært ulveangrep eller der det er nærgående ulv inntil husene, sier han.

– Kan føre til at vi utrydder ulven

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund reagerer på forslaget fra Senterpartiet. Han mener dette er en trussel mot ulven som art her i landet.

Lars Haltbrekken

KRITISERER SENTERPARTIET: Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, mener forslaget fra Senterpartiet ikke hører hjemme i en rettsstat. (Arkivfoto.)

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Dette er et forslag som kan gjøre at vi utrydder ulven fra norsk natur, og således tar ikke Senterpartiet det ansvaret vi har for å ta vare på artene i naturen og den fantastiske rikdommen vi har der. Det vil også være i strid med det som stortinget har vedtatt, sier Lars Haltbrekken.

Haltbrekken sier at forslaget ikke hører hjemme i en rettsstat.

– Vi vet jo at det allerede skytes en del ulv ulovlig i Norge utenfor ulvesonen. Den fellingen vil da bli gjort lovlig med Senterpartiets forslag, og sånn sett legitimerer man noe som i dag er ulovlig. Det mener vi ikke hører hjemme i en rettsstat, sier han.