Hopp til innhold

Vil felle 15 moskus for å hindre konflikter

Miljødirektoratet har bestemt at inntil 15 moskus kan felles på Dovrefjell for å hindre konflikter mellom mennesker og dyr. Sju dyr ble felt mandag.

Moskus ved Grønbakken på Dovre

IKKE GÅ FOR NÆR: Moskusen er generelt et dyr det er vanskelig å få øye på. Ifølge Statens naturoppsyn var 2017 det roligste moskusåret noensinne, men når man først får øye på den, skal man holde avstand.

Foto: Bjarte Johannesen

Under årets telling er det registrert 244 moskus på Dovrefjell, noe som er over bestandsmålet. Forvaltningsplanen for moskus har et delmål om at vinterbestanden ikke bør overstige 200 dyr.

Sju av dyrene fellingsvedtaket omfatter ble felt mandag. Det dreide seg om fire kyr og tre kalver. De ble felt i Vålåsjøhø sør for Hjerkinn i Dovre kommune, nær et hytteområde.

– Det er snakk om å felle dyr som utgjør en trussel mot mennesker og allmenn ferdsel. Uttaket skal primært rettes mot mindre grupper av dyr og enkeltindivider som oppholder seg utenfor kjerneområdet og i de delene av kjerneområdet hvor faren for konflikter med mennesker er aller størst, sier avdelingsdirektør Yngve Svarte i Miljødirektoratet.

Vil ikke forstyrres

Moskusen er generelt et dyr det er vanskelig å få øye på. Ifølge Statens naturoppsyn var 2017 det roligste moskusåret noensinne, men når man først får øye på den, skal man holde avstand.

– Moskusen kan angripe. I motsetning til andre ville dyr, så kan den velge å forsvare seg i stedet for å flykte når den føler seg truet, fortalte Espen Rusten ved Statens naturoppsyn til NRK i fjor sommer.

Uttalelsen kom etter en hendelse med to turister som kom skremmende nær en moskusokse. Møtet ble fanget på et bilde av naturfotografen Knut Inge Røstad fra Skaun i Sør-Trøndelag.

Med et kraftig zoom-objektiv så han en moskusokse som stod 400–500 meter unna, men da han så nærmere etter fikk han øye på to fjellturister som var på full fart mot oksen.

– De kjørte på i et sånt tempo, og så ikke ut til å bremse ned farten. Det var utrolig skremmende, fortalte den erfarne naturfotografen til NRK.

Sparker i bakken og slenger på hodet

Ifølge Rusten i SNO er det bestemte tegn ved oppførselen til moskusen som kan si noe om den kommer til å angripe.

– Den sier ifra ved å sparke i bakken, slenge på hodet og blåse i nesen. Og når den angriper så vil den først og fremst stange, forteller han.

Rusten forteller at det har vært dødsfall som følge av at en moskus angrep på Dovre for mange år siden. I tillegg ble en tysk turist angrepet for et par år siden, men kom unna det med lettere skader.

Flere saker fra Innlandet