Normal

Vil markere Prøysens 100-årsdag over hele landet

Tirsdag gikk startskuddet for det initiativtakerne håper skal bli en markering landet rundt av 100-årsdagen for Alf Prøysens fødsel.

Alf Prøysen

Det blir likevel feiring av Alf Prøysens 100 års jubileum.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Etter at kulturdepartementet bestemte seg for at Alf Prøysens 100-årsdag i 2014 ikke skulle markeres med et offisielt forfatterår, som det ble gjort med Ibsen og Hamsun, har det vært en litt kronglete vei frem. Men nå går alt på skinner.

– Fylle året med flott innhold

Sylvia Brustad, tidligere nærings- og handelsminister (Ap)

Sylvia Brustad er hovedkomiteen for feringa, og har fått mange med på laget.

Foto: Johan B. Sættem

Musiker Ola Paus, tv-dommer og eventmaker Jan Fredrik Karlsen, entrepenør Arthur Buchardt, Det norske teatret-sjef Erik Ulfsby og ordføreren i Ringsaker har satt seg sammen med fylkesmann i Hedmark, Sylvia Brustad.

– Vi skal fylle hele 2014 med et flott innhold, men vi vil ha engasjement. Vi vil ha aktiviteter i barnehager, skoler, teaterscener og biblioteket, sier Brustad, som er leder for hovedkomiteen for Prøysen 2014.

Ole Paus var en personlig venn av Alf Prøysen, mens Arthur Buchardt finansierer det nye Prøysenhuset i Ringsaker, som skal stå klart til Alf Prøysens 100-årsdag 23. juli 2014.

Arthur Buchardt

Arthur Buchardt vil bygge Prøysenhus i Ringsaker.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Grunnsteinen skal legges ned 23. juli neste år, og arkitekt for det som beskrives som et moderne opplevelsessenter, er Snøhetta.

– Det er et fysisk symbol på denne markeringen, noe reiser seg, åpner og innvies. Dette skal være et sted der man skal fortelle om Prøysen, formidler Prøysen og hvor det er en møteplass hvor man kan oppleve ham, sier Arthur Buchardt.

Tror på penger fra finansministeren

Det så lenge ut til å bli en beskjeden Prøysenmarkering. Men tidligere Ap-statsråd Brustad har ordnet møter med både kulturministeren og finansministeren, som er fra selveste prøysenkommunen.

– Jeg regner med at både staten og næringslivet vil være med på dette. Vi har jo en finansminister fra Ringsaker, så jeg stoler på ham. Han er fan av Prøysen.

Jan Fredrik Karlsen

Jan Fredrik Karlsen bidrar i markeringa.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kulturminister Hadia Tajik blar opp én million kroner over neste års budsjett. Om hedmarkingene greier sjarmere seg til flere statlige kroner kan hun ikke si nå.

Har NRK på laget

Tidligere Idol-dommer og manager Jan Fredrik Karlsen har ansvaret for programmet, men komiteen skal ikke gjøre alt selv.

– Vi skal lage en Alf Prøysen-kalender. Vi skal lage en festforestilling sammen med NRK i siste halvdelen av 2014. Så skal det Norske Teater, som var Alf Prøysens teater, skal gjøre mange ting for å hedre, minne og aktualisere ham, sier Karlsen til NRK.

Millionær og investor Arthur Buckhardt vil hedre Alf Prøysen. Derfor vil han bygge et nytt Prøysenhus til hundreårsmarkeringen om to år.
Investoren mener det nåværende Prøysenhuset er utdatert, og frykter at den folkekjære forfatteren kan bli glemt.