NRK Meny
Normal

Vil du skal få bruke pepperspray mot rovdyr

Folk som har farlige rovdyr i sitt nærmiljø, bør få lov til å bære pepperspray, mener Senterpartiet. Lørdag ble forslaget vedtatt på deres landsmøte.

Trygve Slagsvold Vedum

LEDER: Senterpartiet, med Trygve Slagsvold Vedum i spissen vil at folk skal kunne bruke pepperspray mot rovdyr.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Jeg håper at dette kan bidra til at de som føler utrygghet ved å bo i rovdyrutsatte områder kan føle seg litt tryggere. Og jeg er veldig glad for at forslaget har fått så stor støtte sier varaordfører i Elverum, Arnfinn Uthus, som kom med forslaget i begynnelsen av februar.

Varaordfører i Elverum, Arnfinn Uthus, er selv jeger.

TOK INITIATIV: Varaordfører i Elverum kommune, Arnfinn Uthus var den som først foreslo å tillate pepperspray mot rovdyr.

Foto: Privat

I uttalelsen fra landsmøtet heter det at: «På grunn av den store økningen i antall farlige rovdyr, opplever mange innbyggere sterk frykt for at de eller deres barn kan bli utsatt for direkte rovdyrangrep. De har heller ingen lovlig mulighet i dag til å forsvare seg»

– De som har ulven tett innpå seg, særlig i Trysil, Engerdal og deler av Østerdalen, opplever en utrygghet. Den må vi ta på alvor, sa fylkesleder i Hedmark, Aasa Gjestvang etter at de vedtok forslaget i februar.

Registrert som våpen

Forslaget har møtt motstad fra flere kanter. Både fra de som smener at pepperspray ikke har noen funksjon mot ulven og fra de som er redde for at «alle» skal kunne gå rundt med en boks pepperspray i beltet.

– I USA og Canada har pepperspray blitt brukt mot rovdyr i mange år, og de har gode erfaringer med det, sier Arnfinn Uthus.

Han mener derfor at de som bor innenfor et ulveområdet skal få kjøpe pepperspray gjennom for eksempel sportsforretninger. Han mener det må være enkelt og ubyråkratisk.

– Dette vil jo være et redskap for å skremme ulven, uten å ta livet av den, sier han.

Tidligere i mars uttalte ulveforsker Petter Wabakken at omkring halvparten av ulver som dør, blir felt på ulovlig vis.

De siste to ukene det også for første gang blitt ført en rettssak mot jegere som er siktet for ulovlig, organisert ulvejakt. Området er prioritert fra Økokrim sin side.

– Virker lite gjennomtenkt

Leiv Sørensen er ulveforkjemper og har brukt mye tid på å spore ulv. Han har ikke noen tro på at forslaget kan fungere i praksis.

– Pepperspray kan brukes på tre-fire meters hold og så kort avstand vil det ikke være når du møter ulv. Den vil holde seg på lenger avstand enn det, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND