Hopp til innhold

Vil bygge miljøhotell på Bislingen

På Hadeland er det planer om å bygge Nordens første miljøhotell på Bislingen i Lunner. Nå er det prestisjetunge arkitektkontoret Snøhetta i full gang med et noe omstridt prosjekt.

Miljøhotell Lunner

Prosjektet Bislingen Naturhotell er det første miljøhotellet i Norge. Hotellet skal ha 180 rom og spa integrert i naturen.

Foto: Arvid Torsgard/Nrk

Detaljene er viktige når snøhettearkitektene jobber for å realisere Nordens første miljøhotell bare 100 meter fra markagrensa i Lunner kommune på Hadeland.

Miljøhotell Lunner

Hotellutvikler Håkon Schiong

Foto: Arvid Torsgard/Nrk

180 rom og svømmebasseng integrert i naturen er planen. Og med ti etasjer over bakken vil det ikke være noe å si på utsikten, sier mannen bak ideen Håkon Schiong.

– Vi er omtrent 700 meter over havet. Vi ser over til Bitihorn og Rondane. Mot vest så har vi Norefjell.

Enstemmig kommunestyre

I rådhuset i Lunner har modellen hatt en sentral plass. Ordfører Anders Larmerud ønsker hotellet velkommen og er ikke redd for at det blir dominerende og har fått med seg et enstemmig kommunestyre for å realisere planene.

– Politisk så er det en stor enighet i Lunner kommune om at dette ønsker vi.

En bauta

Men med et bygg på Nordmarkas tak som blir 36 meter over bakken med lys på alle kanter blir det reaksjoner. Naturvernforbundet sier til NRK at hele prosjektet er en provokasjon mot friluftsinteressene i marka. Dette er ikke Schiong enig i.

– Det vil jo bli en slags bauta som er prangende selvfølgelig når man står i nærheten, men som i liten grad vil synes noe særlig for eksempel fra Oslomarka eller Nordmarka.

Video Miljøhotell Bislingen

Miljøhotell Bislingen

Må tenke nytt

På arkitektkontoret til Snøhetta har de store miljøambisjoner. Vindmølle, biobrensel og naturlige materialer står sentralt for et hotell med nullutslipp.

Miljøhotell Lunner

Prosjektleder ved Snøhetta AS

Foto: Arvid Torsgard/Nrk

Det skal produseres mer energi enn det brukes, forklarer prosjektleder ved Snøhetta As, Ingebjørg Skaare.

– Huset ser sånn ut fordi formen og høyden hjelper oss til å oppnå de miljømålene vi vil ha. Hvis vi ikke våger å tenke litt nytt i forhold til form så kommer vi ingen vei.

Utsiktspost for de sære

De er også opptatt av å få gjennomslag hos myndighetene. Fylkesmannen har vært på befaring. De har varslet kommunen om sine betenkeligheter.

– Det er synligheten som kan være et problem. Nordmarka er et viktig friluftsområde for mange, Sier Kjersi Moltubakk, saksbehandler ved Fylkesmannen i Oppland.

Men utbygger Schiong mener at bygget slett ikke vil hundre at folk søker ut i naturen.

– Det vil få en gunstig effekt på folkehelsa snarere enn at det skal ligge her og gro igjen uten å bli noen verdens ting. Det blir bare en utsiktspost for de mest sære.

Nå gjenstår det en konstituering av et nytt kommunestyre som skal legge fram en konsekvensutredning. Deretter skal det hele ut på høring til flere ulike instanser. Dersom alt går igjennom kan det bli bygging fra om med jul, og et hotell som kan stå ferdig i 2014.

Flere saker fra Innlandet