NRK Meny
Normal

Vil bruke E6 som flomvern

Å bruke den nye E6-en gjennom Gudbrandsdalen som flomvern er lansert som et tiltak som skal hindre oversvømmelse i Ringebu. Men lokalpolitikerne er uenige om dette er et fornuftig tiltak.

Aksjonsgruppe vil bruke nye E6 som flomvern i Ringebu

Gudbrandsdalslågen gikk nesten over E6 i Ringebu i helga

Etter å ha kjempet og tapt mot vannmassene i flere år, vil en aksjonsgruppe bygge den nye E6-strekningen i Ringebu som et flomvern mot Gudbrandsdalslågen.

Elstad camping i Ringebu

Elstad camping i Ringebu ble i år oversvømt for tredje gang på fire år.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Vi har hatt tre flommer på fire år og fått store skader. Dette må vi gjøre noe med, sier talsmann for aksjonsgruppa Erik S. Winther.

Mener det blir billigere

Han og resten av aksjonsgruppa mener det vil være pengebesparende å gjøre den planlagte E6-utbyggingen til et flomvern.

– Veien skal bygges uansett, så dette er en billig sikring. Det er veldig rart å bygge en vei til 1,5 milliarder kroner som ikke skal kunne kombineres med et annet formål som tjener samfunnet, mener Winther.

Før 2011 var det bred enighet i Ringebu om at det ytre trasevalget var det mest hensiktsmessige. Men innsigelser fra flere hold, gjorde at det ble valgt en annen løsning.

– Tar for lang tid

Veiutbyggingen har skapt mye debatt i lokalsamfunnet, og det er ikke alle som ser for seg en flerbruksløsning av E6. Varaordfører Brede Vestby, mener det vil være uklokt å gjøre endringer nå, og vil istedet holde seg til planen.

Brede Vestby

Varaordfører Brede Vestby i Ringebu.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Om vi opphvever kommunestyrevedtaket blir vi helt nullstilt og må begynne på nytt. Det har vi ikke tid til i dag. Derfor mener jeg at vi må la planene om E6 ligge fast, og på samme tid lage et parallellt løp der vi ser på flomtiltak.

Vil ha svar fra Solvik-Olsen

I mai hadde aksjonsgruppa, ordfører Erik Odlo og andre lokalpolitikere et møte med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Formålet med møtet var å se på om man likevel kunne gå for det ytre alternativet, som samtidig ville kunne tjene et visst formål som vern mot framtidige flommer.

– Det er viktig å lytte til det lokale engasjementet som har kommet etter flommene vi har vært gjennom. Kommunestyret er satt under et stort press for å endre vedtaket, og vi har i dag etterlyst svaret fra samferdselsministeren, sier ordfører Erik Odlo til NRK.

Veitraseene til E6 ved Ringebu

Dette er de forskjellige alternativene til E6-trasé.