Flykta fra IS: Håper nå på jobb som fransklærer

Kawa Hessno og familien flyktet fra IS og Syria. Nå drømmer han om å få undervise i fransk på et universitet i Norge.

Syria-flyktning vil lære nordmenn fransk

Familien på tre har flyktet fra Aleppo i Syria. Det er Kawa Hessno med kjæresten Maliha Mohamed og datteren Evelyne på 16 måneder.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Kawa Hessno var nesten ferdig med doktorgraden i fransk litteratur da familien ble tvunget til å flykte fra Aleppo i Syria. Her underviste han også i fransk. Nå er han, kjæresten Maliha Muhamed og datteren Evelyne på 16 måneder på Østerdalen Hotell i Åmot. De har vært på dette nødmottaket siden det ble opprettet 20. september.

Arbeidsplassen i ruiner

Hans tidligere arbeidsplass ligger nå i ruiner. Fra Aleppo gikk flukten videre til den syriske byen Hassakhe der han jobbet som lærer ved høgskolen. Men familien måtte flykte videre til Tyrkia. Derfra gikk flukten videre til Norge.

Det var en svært lang, hard og traumatisk reise og det skjedde mye underveis, sier han.

Kawa Hessno er forberedt på at det vil ta tid å få svar på søknaden om oppholdstilatelse. På egen hånd har han i løpet av de to månedene han har vært her, startet med å lære seg norsk. Han største ønske nå er en pc og bøker slik at han kan få fullført doktorgraden sin.

– Jeg vil bli fransklærer

Mitt mål er å komme i jobb og bidra i det norske samfunn. Drømmen er å få fullført min doktoravhandling og at jeg kan begynne å undervise nordmenn i fransk. sier Hessno.

Vil bli fransklærer

Kawa Hessno snakker flytende fransk og vil gjerne undervise. Aud Wasa sier det er viktig å komme seg ut i jobb.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Aud Elisabeth Wasa jobber i flyktningetjenesten i Elverum og har lang erfaring i å jobbe med asylsøkere . Hun sier det er svært viktig å få flyktninger inn i arbeid og aktiviteter så fort som mulig.

Passivitet må vi unngå. De aller fleste ønsker å komme seg ut i arbeid, bidra og å stå på egne bein, sier hun.