NRK Meny
Normal

Vil arrangere dialogmøte mellom russere og ukrainere

Nansen Fredssenter jobber nå aktiv for få til et dialogseminar mellom russere og ukrainere. Møtet skal foregå i Lillehammer før nyttår.

Steinar Bryn, leder for dialognettverket ved Nansen Fredssenter

Steinar Bryn er leder for dialognettverket ved Nansen Fredssenter i Lillehammer.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Mange leter etter ikke-militære løsninger, sier Steinar Bryn, seniorrådgiver ved Nansen Fredssenter.

Fredag samlet han om lag 200 mennesker under et åpent møte i Kiev om konflikten i Ukraina. Bryn og fredssenteret arbeider nå for at et utvalg av russere og ukrainere skal komme til Norge og Lillehammer i desember til et dialogseminar om krisen i Øst-Ukraina.

Prosjektet er avhengig av støtte fra Utenriksdepartementet før de kan sette i gang, og disse pengene er ennå ikke på plass.

Fredssenteret har siden 1995 drevet med dialogarbeid og invitert fiender og venner på det krigsherjede Balkan til seminarer på Lillehammer. I dag er noen av de tidligere seminardeltakerne blitt statsråder i disse landene.

Russere og ukrainere møttes

– På møtet i Kiev kom folk fra blant annet Odessa, Luhansk og Moskva. Sistnevnte måtte vente ti timer ved grensen før de fikk slippe inn. Dette var et svært oppløftende møte, sier Bryn til NRK.

Møtet i Kiev samlet både ukrainere og russere.

Møtet i Kiev samlet både ukrainere og russere.

Foto: Natalija Kovaleva

Han forteller at Fridtjof Nansen er et navn som gir gjenklang i både Russland og Ukraina. Blant annet skal Nansen ha brukt halvparten av pengene fra fredsprisen i 1922 til to mønsterbruk, ett i Ukraina og ett i Russland, og han drev fredsarbeid i begge landene.

Nansen drev fredsarbeid i både Ukraina og Russland.

Steinar Bryn, leder for dialognettverket ved Nansen Fredssenter

– For noen uker siden ble det avduket en statue av Nansen i Samara i Russland. Vi bærer navnet Nansen og vi har en posisjon i begge land. Vi har en tradisjon her som jeg håper kan få dører til å åpne seg, sier Steinar Bryn.

Demonisering

Bryn mener det nå foregår en demonisering mellom partene i den nåværende konflikten på Krim. Han mener konflikten trappes opp fordi partene har fiendebilder som de hele tiden ønsker å få bekreftet.

– Jeg er i etterkant blitt invitert til seks ulike møter i Ukraina, der de ønsker tilsvarende samlinger rundt dialog og forsoning. Jeg håper at dette kan bidra til ikke-voldelige løsninger, sier Bryn.

– Men hvis ingen nøkkelpersoner deltar på disse møtene, vil det ikke da være nytteløst?

– På møtet i Kiev var det i hvert fall noen ukrainske politikere og to fra Forsvarsdepartementet som gjorde grundige intervjuer med oss etterpå. Det er ikke mulig å holde denne typen møter i Kiev i dag uten at dette blir lagt merke til, sier han.