Hopp til innhold

Viktig kulturhistorie kan gå tapt – nå settes veien i stand igjen

Helt siden 1600-tallet har den gamle Kongevegen over Dovrefjell vært den viktigste ferdselsåra mellom nord og sør.

Hans-Jacob Dahl og Marit Johansson
Foto: Even Lusæter / NRK

Det er knyttet mye historie til den gamle Kongevegen over Dovrefjell. Men nå er både veien og historien i ferd med å viskes ut.

– En del steder er Kongevegen nesten i ferd med å gå tapt. Og det er absolutt på tide å løfte den frem, sier Hans-Jacob Dahl, daglig leder i Pilgrimssenteret.

En gang vei for firehjuls vogner

Veien var fra 1600-tallet hovedferdselsåra mellom nord og sør. Nå har gode krefter fra begge steder gått inn for å kartlegge ødeleggelsene.

– Den har jo ikke sett ut sånn, når man på 1600- og 1700-tallet kunne kjøre her med firehjuls vogner, sier Marit Johansson, prosjektleder for Kongevegen.

Forprosjektet skal nå se på hva som må til for å tilbakeføre veien slik den var. Men noen steder har moderne ferdselsårer utslettet alle spor.

– Det er flere brudd her vi står nå, og den har blitt tatt av E6, sier Johansson.

Kongevegen i gamle dager

HISTORISK: Slik så Kongevegen ut i gamle dager, en hovedfartsåre for flere hundre år siden.

Foto: Arkiv

Arbeid kan starte neste sommer

Hun og Hans-Jacob Dahl påpeker at man ikke kan få til en sammenhengende Kongeveg sånn som den var på 1600- og 1700-tallet.

– Men vi bruker de setningene vi kjenner, og så må vi improvisere alternativer på noen strekninger, slik at vi får en sammenhengende vei helt fra Dovre-bygda til Oppdals-bygda.

Hver sommer er det flere tusen som bruker den gamle ferdselsåren over fjellet. Arbeidet med veien kan være i gang allerede neste sommer.

– Dette er en av de viktigste kulturhistoriske veiene vi har i Norge. Så vi tenker det er tid for å løfte frem den, avslutter Dahl.

Kongevegen i moderne tid

KONGEVEGEN NÅ: Mye har endret seg siden 1600- og 1700-tallet, og vogner har blitt erstattet med biler og motorveier.

Foto: Even Lusæter / NRK

Flere saker fra Innlandet