I disse dager er det innspurt for å få de norske gulrøttene i hus før vinteren. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt har forbruket av gulrøtter økt med over 30 prosent de siste ti åra.
– Etterspørsel etter gulrøtter stiger konsekvent. Det er den grønnsaken som vokser raskest og det er også den varen som vi fram til nå har klart å holde nesten eksklusivt norsk, sier Andreas Bakken i bedriften Solør Grønt.
Den store interessen for norske gulrøtter har gjort at gulrotprodusenter tør å satse på næringen. Solør Grønt på Braskereidfoss har satset 10 millioner kroner på nytt lager og produksjonsutstyr.
- Les også: Derfor bør du spise gulrøtter
Norske gulrøtter
Inne i den moderne bedriften på Braskereidfoss jobber seks-sju ansatte med gulrøtter på heltid. Solør Grønt er en av landets største på sitt område.
Og det er slutt på den tida da gulrøttene ble tatt opp for hånd. Maskiner plukker rundt seks tonn gulrøtter i løpet av 20 minutter. Totalt blir det dyrket rundt 2000 tonn gulrøtter på de velegna jordene i Våler og Solør.
I følge Andreas Bakken er det at forbrukerne tydelig viser at de ønsker norske gulrøtter en viktig grunn til at de har turt å satse.
– Det er norsk som gjelder, det er norsk som selger og det er norsk kundene vil ha når de går i butikken. På tampen av sesongen når butikkene begynner å gå over til import, da faller salget markant, sier Bakken.
- Les også: Vi spiser mye grønnsaker