NRK Meny
Normal

– Dette sier noe om hvor skummelt miljøet er

Diskusjonen går høylytt, men alvorlig, i kantina på Lillehammer videregående skole etter politiets avsløring av den uvanlig store narkotikasaken i byen. Mange sier de vet om flere ungdommer som ble truet fordi de hadde dratt på seg narkogjeld.

Josefine Westre

Josefine Westre er elev ved Lillehammer videregående skole. Både hun og vennen sier de vet om flere ungdommer som har fått gjeldsinnkrevere på døra hjemme.

Foto: Geir Røsrud / NRK

– At de går mot foreldre og søsken og sånn er ganske sjokkerende. Det sier hvor mye miljøet begynner å utvikle seg og hvor skummel det egentlig er, sier Josefine Westre.

I kantina på Lillehammer videregående skole sitter hun sammen med flere venner og diskuterer gårsdagens store nyhet.

Politiet i Gudbrandsdal har siktet 60 personer i et omfattende narkotikamiljø i Lillehammer-området. Flere av de siktede er jevngamle med vennegjengen som sitter i kantina.

Ungdommer helt ned i 16-årsalderen skal ha blitt utsatt for vold og truet fordi de har dratt på seg narkogjeld. Vennegjengen sier de vet om flere som har fått gjeldsinnkrevere på døra hjemme.

– Lett å få tak i narkotika

At et så stort miljø avdekkes i en så liten by som Lillehammer synes ungdommene er ekstra skummelt. Men de sier narkomiljø i områdene rundt Lillehammer, som Øyer og Gausdal

Vennegjengen sier det uansett er lett å få tak i narkotika.

– Man kan alltids få tilsendt et telefonnummer man kan ringe, for så å få stoffet levert i løpet av en time, sier Eivor Tufto.

Hun og resten av vennegjengen i kantina sier de har lagt merke til at ungdommene som blir en del av narkotikamiljøet bare blir yngre og yngre, noe de også synes er svært skremmende.

– Når man først kommer inn i et slikt miljø så er det vanskelig å komme seg ut av det igjen, tror Tufto.

Ungdommer i Lillehammer er sjokkerte over narkotikamiljøet i byen. I går ble det kjent at unge helt ned i 16-årsalderen skal ha blitt truet med vold hvis de ikke betalte narkotikagjeld

Ungdommene på Lillehammer videregående skole synes det er skummelt at et så omfattende narkotikamiljø har utviklet seg i Lillehammer

Utstrakt bruk av vold og trusler

Politiet i Gudbrandsdal har etterforsket narkotikamiljøet i Lillehammer-området siden i fjor sommer. Miljøet har også forgreininger til Oslo, Østfold og utlandet.

– Det som er spesielt i denne saken er at det har vært en stor bruk av trusler og vold for å innkreve narkogjelden i dette miljøet. I tillegg er de som har blitt eksponert for trusler og vold relativt unge, opplyste Bjørn Bergundhaugen, politistasjonssjef i Lillehammer, til NRK onsdag.

Flere foreldre skal også ha betalt store summer for å hindre at deres ungdommer ble utsatt for trusler og vold.

Voldsforsker ved Politihøgskolen i Oslo, Ragnhild Bjørnebekk, sier bruk av vold for å kreve inn utestående gjeld for kjøp av narkotiske stoffer ikke er unikt for miljøet i Lillehammer-området.

– Dette kjenner vi igjen fra andre miljøer hvor det omsettes narkotika. Hvis man ikke betaler gjelden i tide så kan den økes. Og hvis man allikevel ikke betaler kan det utløse mange ulike former for straff fra dem som krever inn gjelda, sier Bjørnebekk.

Jenter som har blitt utsatt for voldtekt fordi de ikke har betalt narkogjelden sin er et av mange eksempler på vold som har blitt benyttet innenfor ulike narkotikamiljøer i Norge ifølge voldsforskeren.

– Dette er ikke snille miljøer

Ragnhild Bjørnebekk

Ragnhild Bjørnebekk sier det er viktig at slike saker rulles opp slik at de blir kjent for folk.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Bjørnebekk sier hovedmennene i mange av narkotikamiljøene kan gå langt for å kreve inn gjeld og for å forsikre seg om at ingen tyster.

– Dette er ikke snille miljøer, og når disse miljøene først får feste blir volden mye mer nærværende. Derfor er det viktig å få rullet opp slike saker og få iretteført dem, slik at det blir konsekvenser av slike handlinger, sier Bjørnebekk.

Hun legger til at det også er viktig at sakene rulles opp folk flest får vite hvordan miljøene opererer. Det kan føre til at folk holder seg unna.

– Det er ikke for at vi skal føre kampanjer som bygger på redsel, men ta opp de tingene som konkret skjer innad i slike miljøer, forklarer Bjørnebekk.

Tre av de antatte hovedmennene i narkotikanettverket i Lillehammer-området ble i vinter pågrepet av politiet, og de sitter fremdeles i varetekt. Politiet i Gudbrandsdal sier de håper å kunne føre saken for retten i løpet av høsten.