NRK Meny
Normal

Vet ikke hvor mange barn som lever med vold

Det er voldssaker blant avvikene som ble funnet under tilsynet med barnevernstjenesten i Land, men Fylkesmannen har ikke oversikt over hvor mange.

Seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Oppland, Jorunn Ødegårdstuen.

KRITIKK: Fylkesmannen i Oppland, ved seniorrådgiver Jorunn Ødegårdstuen har kommet med sterk kritikk av barnevernstjenesten i Land.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Oppland, Jorunn Ødegårdstuen, bekreftet til NRK at det er barn som lever i voldssaker i Søndre- og Nordre Land.

På spørsmål fra NRK om hvor mange barn det gjelder, svarer i dag rådgiver Kari Elise Krohn dette på vegne av Fylkesmannen.

– Fylkesmannen kan ikke gi noe presist tall for dette. Lovbruddene som er påvist i de 253 sakene har ulik alvorlighetsgrad.

Prioriterte saker

Leder i barnevernstjenesten i Land, Gunn Anne Skår Struksnæs, viser til at Nordre og Søndre Land er små kommuner og ønsker derfor ikke å uttale seg om tallene, men sier at de har jobbet kontinuerlig med å komme seg gjennom de 66 sakene der de har fått pålegg fra Fylkesmannen.

– De alvorligste sakene er håndtert slik at barn, så langt vi har kunnet avdekke, ikke lever under voldelige forhold, skriver hun i en epost.

Ny saker som handler om vold og overgrep blir prioritert av barnevernstjenesten,

– Men det er lang veg fram til at Land barnevern gir forsvalige tjeneste i alle saker, skriver Struksnæs.

Brudd i ni av ti saker

Tilsynsrapporten fra Fylkesmannen i Oppland påviste brudd på barnevernsloven og FNs barnekonvensjon i 89 prosent av de 253 sakene i Land barnevernstjeneste.

– Vi har så langt pålagt kommunen å gjøre tiltak i 66 saker, sier Krohn.

Rapporten viste brudd på alle områder i tjenesten:

 • Alvorlige bekymringsmeldinger om blant annet vold har blitt liggende ubehandlet over lang tid, mens barnevernstjenesten har brukt tid på mindre alvorlige saker.
 • Barn har blitt mangelfullt ivaretatt, og kommunen har utvist en passivitet i blant annet saker hvor det har vært begrunnet mistanke om pågående vold og overgrep mot barn.
 • Fylkesmannen har fått opplyst at kommunen i lengre tid har vært kjent med svikt i tjenesten, uten å ha satt i verk tilstrekkelig tiltak for å avhjelpe dette.

Hedmark hadde flest brudd i 2015

Tilsynet i Land ble avsluttet i november i fjor. Ifølge Fylkesmannen i Oppland er ikke nødvendigvis status i sakene det samme nå som da.

– Det er bevegelse i sakene og det er kommunen som må ha oversikt til enhver tid, sier Krohn.

Tall fra Helsetilsynet viser at fylkesmennene i 2015 avsluttet tilsyn med 965 barnevernssaker. Åtte prosent av disse stammer fra Hedmark og Oppland. I snitt fant barnevernet ett eller flere brudd i 41 prosent av sakene på landsbasis. Hedmark pekte seg ut med flest brudd – 61 prosent, mens Oppland hadde 36 i bruddprosent.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

  Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

 • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

  Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.