NRK Meny
Normal

Vestlendinger flyttet til Toten: – Jeg takler ikke mer regn

Etter 15 års småbruksdrift i øykommunen Radøy ved Bergen ga de opp. Familien på fem fikk nok av regn og vind.

Bjarte og Kjersti Flatåker

LEI: Bjarte og Kjersti Flatåker ble så lei av regn og vind på Vestlandet at de søkte lykken på et småbruk på Toten.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Han setter rett og slett klare ord på det han har følt lenge, Bjarte Flatåker. Nå har det bokstavelig talt rent over.

– Jeg takler ikke mer regn, vann og våt jord. Jeg har fått nok.

Etter å ha mast i flere år fikk han endelig med seg kona og tre barn på en flytting østover.

Kyllingene druknet

Flyttelasset endte på et småbruk på Vestre Toten, ikke så langt fra Raufoss. Et småbruk som trengte en skikkelig overhaling for å tilfredsstille en families krav i 2015.

Men det gjør ikke noe så lenge de slipper unna regnvær. De har nemlig en plan om å drive økologisk gardsdrift og ha flere dyr etter hvert.

Blant annet har de tro på at det å ha kyllinger blir lettere nå enn det gjorde forrige gang de prøvde.

– Vi opplevde at noen av kyllingene rett og slett druknet. De ble så kalde fordi de var våte. Da døde de. Vi ønsker å drive økologisk og da er klimaet viktig for oss, sier Kjersti Flatåker.

Pusser opp småbruk i Vestre Toten

BLÅ HIMMEL: Det er mye å pusse opp på småbruket utenfor Raufoss, men det gjør ikke Vestlandsfamilien noe som helst så lenge det er oppholdsvær.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Angrer ingenting

Bjarte tror ikke de har satt i gang noen stor, ny trend med flyttingen sin og tviler egentlig på at så mange vil komme etter dem for å slippe unna regn og vind.

Og han innrømmer at det er et vanskelig valg å ta med alt man har og dra fra det kjente, og på mange måter kjære Vestlandslivet, spesielt for barna.

Så kan man jo lure på følgende – er det noe bedre med mildvær og hålke slik Østlandet har vært preget av de siste dagene rett før jul, enn regn?

– Jeg angrer ikke! Jeg har sett mer stjerner og måneskinn den lille tida jeg har vært her enn jeg gjorde på årevis på Vestlandet, avslutter Bjarte.

Regn og vind

ORKET IKKE MER: Familien Flatåker orket ikke mer av dette Bergens-været og flyttet til det stabile innlandsværet på Toten.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny rektor Elverum videregående

  Margrethe Hammer Mobæk er tilsatt som ny rektor på Elverum videregående skole. Mobæk kommer fra stillingen som assisterende rektor ved Nannestad videregående skole. Hun har master i idrettsfag og i utdanningsledelse og kommer opprinnelig fra Trysil.

  NY REKTOR; Margrethe Hammer Mobæk blir ny rektor på Elverum videregående skole
  Foto: Hedmark Fylkeskommune
 • Politiet uten spor av betydning

  Politiet sier det står uten tips av betydning, etter at en mann skal ha blitt ranet i sitt eget hjem på Lesjaskog 7. desember. Mannen i sekstiåra har forklart at to personer bandt ham fast og ranet ham, og at de kjørte en mørk stasjonsvogn.

  Krimteknikere Lesjaskog ran
  Foto: Alexander Nordby / NRK
 • 40 viltpåkjørsler gjennom helga

  Med de siste viltpåkjørslene i Hedmark og Oppland i morges, har det vært nærmere 40 slike uhell gjennom helga. Det opplyser politiet i Innlandet. Politiet rår bilistene til å kjøre forsiktig. Viltpåkjørslene er fra fredag kveld til mandag morgen.