NRK Meny
Normal

Verste ulvesommer på år

2007 blir den verste ulvesommeren på mange år for bøndene i Hedmark. Skadene på husdyr kan komme til å fortsette utover sommeren, tror miljøverndirektøren.

Ulv skutt i Elverum 20.06.2007

En ulv ble skutt i påstått nødverge da den var i ferd med å angripe sauer i Strandbygda i Elverum tidligere i sommer.

Foto: Ingrid Høsøien Indseth / NRK

Hittil er det gitt 10 fellingstillatelser på ulv som har drept beitedyr, og to ulver er skutt så langt.

 

13 fellingstillatelser

- Myndighetene forventer at ulveskadene på beitedyr kan komme til å fortsette utover sommeren. Denne sommeren har har nok vært verre enn på mange år, sier miljøverndirektør Jørn Berg i Hedmark.

Miljøverndirektør Berg hos fylkesmannen i Hedmark og hans stab har så langt hatt en travel sommer. De har ingen oversikt over hvor mange beitedyr som er tatt av ulv i Hedmark hittil, men statistikken deres forteller likevel ganske mye.

Det er søkt om 13 fellingstillatelser på ulv i tre områder av Hedmark: i Rendalen, i Elverum og i flere kommuner på Hedmarken. Av disse 13 søknadene er 10 innvilget, bare i Elverum har myndighetene sagt nei.

Verre i år

Så langt er vi bare halvvegs i beitesesongen, og miljøverndirektøren sier de er forberedt på at det kommer til å bli enda verre.

- Utfra at vi har ulv der det er mye dyr på beite så tidlig og så lenge, så vil nok skader på dyr bli mye verre enn i fjor.

Ulvejakta pågår fremdeles både i Rendalen og i kommunene på Hedmarken. Men bare et skadeulv er felt så langt etter lovlig jakt, det skjedde i Rendalen. I tillegg er en ulv skutt i påstått nødverge under angrep på sau i Elverum.

Mye jakt har altså gitt magert resultat mens skadene på beitedyr bare har fortsatt. Miljøverndirektøren vil likevel ikke være med på at jaktformen med vanlige jaktlag er for ineffektiv.

- Man har ikke så mange andre alternativer på hvordan man skal drive jakt, sier Berg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vogntog fast på Fv 51 ved Randen

    Et vogntog står i bakkene opp fra Rv 15 mot Valdresflya. Et kjørefelt åpnet, vogntoget må legge på kjetting før det får kjøre videre.

  • Storhamar tapte mot Fredrikstad

    Storhamar hadde muligheten til å klatre tilbake på tabelltoppen i eliteserien med borteseier mot Fredrikstad, men tapte 24-28. Heidi Løke ble kampens toppscorer med sju fulltreffere, men det holdt altså ikke. Dermed blir Storhamar værende på annenplass i serien inn i VM-pausen, siden Vipers har bedre målforskjell.

  • Champions League-tap for Elverum

    Elverum tapte 25-35 mot danske Skjern i Champions League i håndball søndag kveld. Elverum ligger nå på 4. plass i sin gruppe med 8 poeng.