NRK Meny
Normal

Vergesaken i Gausdal henlagt

Både politiet og statsadvokaten har henlagt saken der Gerd Thordis Dyrud mistet store verdier under vergemål, melder GD.

Gerd Thordis Dyrud

FIKK VERGE: Gerd Thordis Dyrud fikk oppnevnt verge av Fylkesmannen uten at sønnen ble varslet.

Foto: Elin Fossum / NRK

Dyruds sønn Per Jarle Dyrud fikk onsdag beskjeden om at hans anke av politiets tidligere henleggelse ikke er tatt til følge av statsadvokaten, ifølge GD. Han er overrasket og skuffet.

Per Jarle Dyrud

SKUFFET: Per Jarle Dyrud er skuffet over at saken er henlagt av statsadvokaten.

Foto: Elin Fossum / NRK

– Vi var forberedt på henleggelsen, men ser positivt på at Statsadvokaten har tatt til følge at vi mente det ikke var vårt ansvar at saken skulle granskes, sier Dyrud.

Han vil nå avvente fylkesmannens konklusjoner av sin interne granskning.

I brevet fra statsadvokaten står det at det juridiske ansvaret i saken ligger hos Fylkesmannen som opprettet vergen.

Ble ikke varslet

Moren (88) ble fratatt store deler av sine verdier i en periode der vergen hennes hadde nøkkel og adgang til huset hennes. Hun var enke i Gausdal i flere år og bodde alene i huset. I juni 2015 ble hun lagt inn på Forset omsorgssenter i Gausdal, og like etterpå ble det oppnevnt verge for henne hos fylkesmannen i Oppland.

Sønnen ble aldri varslet om at det var opprettet verge for hans mor. I oktober 2015 ble et rengjøringsfirma satt til å rydde og vaske huset, også det uten at sønnen ble varslet.

Firmaet har fjernet det familien mener er en rekke verdifulle gjenstander og familieklenodier, i tillegg til at moren og sønnen savner ganske store pengebeløp. Dette var penger som Dyrud hadde oppbevart på flere steder i huset.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Utforkjøring i Garmo

    En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

  • Store mengder overgrepsbilder

    I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet hans egen niese. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.

  • Kan bli vinterstengt på kort varsel

    Ifølge Vegtrafikksentralen Øst, så kan fylkesveg 252 mellom Tyin og Eidsbugarden bli vinterstengt på kort varsel.