NRK Meny
Normal

Verge tiltalt for grovt underslag

En mann møter i retten denne uka, tiltalt for å ha stjålet 647.000 kroner fra en psykisk utviklingshemmet mann. Straffen kan bli kraftig redusert fordi etterforskningen har tatt så lang tid.

Nettbank

OVERFØRTE PENGER: Hjelpevergen skal ifølge tiltalen over seks år ha overført 647.647 kroner til seg selv fra den psykisk utviklingshemmede mannens konto. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Den tiltalte mannen i 60-åra, var verge for den hjelpetrengende mannen, som bor i et bofellesskap på Lesja i Gudbrandsdalen. Over en periode på mer enn seks år, skal den tiltalte ha overført penger fra fornærmedes konto til sin egen.

– Som verge har den tiltalte hatt kontroll over og tilgang til den fornærmedes økonomi. Vi mener det er snakk om underslag, sier aktor Eirik Braathen.

Fordi pengesummen er såpass høy, og på grunn av brudd på den særlige tillit som fulgte med mannens stilling som verge, er mannen tiltalt for grovt underslag.

Han har ikke erkjent straffskyld.

– Belastende at det har tatt så lang tid

Saken ble anmeldt i februar 2013 til Lesja/Dovre lensmannskontor.

Ifølge avisa Gudbrandsdølen Dagningen, som har hatt flere oppslag om saken, skal overformynderiet i Lesja kommune ha kjent til uregelmessighetene siden årsskiftet 2008/2009, altså mer enn fire år før politianmeldelsen.

Etter at saken ble anmeldt, lå den på lensmannskontoret i nesten ett år før den ble oversendt Gudbrandsdal politidistrikts hovedkvarter på Lillehammer. Det har gått ni måneder siden tiltalen var klar i juni i fjor, til saken starter i Nord-Gudbrandsdal tingrett. Dette skyldes blant annet en utsettelse på grunn av sykdom.

– Det er klart det er en belastning for alle at saken ikke er kommet opp før nå, sier mannens forsvarer, Olav Trønnes.

Mannen kan slippe straff

BI-professor Petter Gottschalk har tidligere sagt til avisa GD at han tror mannen slipper straff fordi saken er så gammel.

Eirik Braathen, aktor

AKTOR: Politiadvokat Eirik Braathen ved Gudbrandsdal politidistrikt er aktor i saken.

Foto: Reidar Gregersen/NRK

Også politiet tar selvkritikk for saksbehandlingstid.

– Det er klart det er uheldig når en sak drar såpass ut i tid. Økonomisk kriminalitet krever ofte tid å etterforske, sier politiadvokat og aktor Eirik Braathen.

– Hvilken betydning kan dette få for eventuell straff?

– Det spørsmålet blir helt sikkert belyst under hovedforhandlingen, så får man komme tilbake til hva det eventuelt har å si for en straffeutmåling.

Forsvarer Olav Trønnes sier dette vil bli et tema i retten, men han ønsker ikke å si noe mer om dette før saken starter på onsdag.

Det er satt av to dager til behandling av saken.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Gulv i sauefjøs har kollapset

    Et gulv i et sauefjøs i Ringsaker har kollapset. Rundt 60 sauer har falt ned i møkkjelleren. Brannvesenet jobber med å redde ut dyra. Ingen personer har kommet til skade.

  • Badepark i Randsfjorden

    En badepark ute i Randsfjorden er snart fullfinansiert. Parken vil koste 2,4 millioner, men blir gratis å bruke. Planen er at den skal stå ferdig til Randsfjordfestivalen i august, sier Ole Henrik Pedersen i Randsfjordfestivalen.

  • Biffbanden tatt på Gjøvik

    «Biffbanden» som har herjet i Oppland er tatt. TV2-programmet Åsted Norge viste mandag bilder av to menn som stjeler storfekjøtt fra butikker i Øyer, Harpefoss og Fåvang. De skal ha stjålet 90 kilo indrefilet fra fem butikker i Oppland, skriver TV2.no.