Hopp til innhold

Verdensmester i fyrverkeri: – Får mer og mer respekt for fyrverkeri

Andreas Helle jobber daglig med fyrverkeri, men blir stadig mer bekymra for oppskytingen på nyttårsaften. Her får du noen tips.

Fyrverkeri Oslo

SPEKTAKULÆRT: Fyrverkeri kan være spektakulært, og Helle mener det gir en følelse av magi. Her fra fyrverkeriet i Oslo i 2016.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Det med fyrverkeri som gjør dette fantastisk er følelsen av magi, og den gleden som folk får når de ser det. Når man hører smellet, skvetter og ser de fantastiske lyseffektene.

Andreas Helle

EKSPERT: Andreas Helle har lang erfaring med fyrverkeri, men har fått mer og mer respekt for fyrverkeri.

Foto: Ann-Kristin Mo

Andreas Helle har blitt verdensmester i fyrverkeri, og lever daglig av å jobbe med hobbyen sin. Men han blir mer og mer nervøs av alt som skytes opp på eget ansvar på nyttårsaften.

– Vi får mer respekt for fyrverkeri for hver dag og hvert år som går. Det er ting selv vi ikke kan om fyrverkeri, og vi ser stadig flere faremomenter ved det. Så vi blir litt skremt av å se hvordan tilstanden er på nyttårsaften, sier Helle.

Helle har fem tips til de som skal skyte opp rakettene:

1. Les på pakken

– Når man skal skyte opp fyrverkeriet selv er det viktig at man følger de sikkerhetsreglene som står på effektene, og som leverandøren oppgir, sier Helle.

Det er blant annet 18 års aldersgrense på de fleste typer fyrverkeri i Norge, og det står informasjon på pakkene som kan være verdt å få med seg før bruk.

sikkerhet fyrverkeri

SIKKERHET: Les nøye på pakkene for å få tips for hvordan du skal håndtere fyrverkeriet du selv har kjøpt.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

2. Bruk vernebriller

– Alle som er i nærheten bør bruke vernebriller. Det er den beste forsikringen for å unngå øyeskader. Som er noe av det vanligste som skjer på nyttårsaften.

Vernebriller får man tak i der man kjøper fyrverkeri. De siste årene har mange blitt rammet av alvorlige øyeskader i forbindelse med fyrverkerioppskyting på nyttårsaften.

Vernebriller fyrverkeri

UNNGÅ ØYESKADER: Vernebriller er viktig for å unngå alvorlig øyeskader på nyttårsaften.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

3. Vær edru

– Naturligvis må man være edru når man skyter opp fyrverkeri, sier Helle.

Det står også i fyrverkerireglene på Sikker Hverdag sine nettsider.

– Med alkohol i blodet reagerer du saktere. Du får også dårligere vurderingsevne.

Husk for øvrig å bli ferdig før klokken to. Å skyte opp fyrverkeri er kun lov mellom klokka 18 til 02 på nyttårsaften.

4. Pek ut ansvarlig og hold avstand

– Pek gjerne ut en person som har ansvaret for oppskytingen. Som passer på dette, og sørger for at oppskytingen går ordentlig for seg.

Ting å huske på for den person som utvelges er blant annet å bruke tennstav istedenfor fyrstikker eller lighter. Det er også viktig at fyrverkeriet står stødig slik at det ikke kan velte. Husk at man heller aldri skal bøye seg over eller forsøke å tenne igjen et fyrverkeri som ikke har gått av.

5. Husk på dyrene

– Man bør tenke på husdyrene, gjerne varsle de som man vet har katt eller hund. Man bør ikke la husdyrene være alene på nyttårsaften, og de som har hund bør kanskje holde seg unna de verste områdene, sier Helle.

Mange dyr blir redde av smellene og lukten av fyrverkeriet. Dyrebeskyttelsen mener Norge bør forby fyrverkeri på grunn av dette.

Hund

PASS PÅ MEG: Husk på dyrene på nyttårsaften. Mange hunder er lydsensitive.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Flere saker fra Innlandet