Hopp til innhold

Verdensarv-eksamen

Entusiastene som vil ha området rundt Femundshytten i Hedmark inn på verdensarvlisten har vært oppe til eksamen.

FN-rådgiver Cristina Castel Branco (t.v.) og Lisen Roll hos Riksantikvaren.

FN-rådgiver Cristina Castel Branco (t.v.) og Lisen Roll hos Riksantikvaren.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Torsdag var en internasjonal kulturminneekspert med på omvisning i området rundt på Femundshytten i Engerdal i Hedmark. Norge har søkt om utvidelse av verdensarvstedet Røros, og vil ha med deler av Engerdal, Tolga og Os på den eksklusive verdensarvlista til FN.

Se billedserie fra Femundshytten her. !

Stort forarbeid

- Jeg har følelsen av at vi har vært oppe til eksamen, sier Lisen Roll, som er seniorrådgiver hos Riksantikvaren. - Dette er en test på om nominasjonsarbeidet vårt har vært godt nok.

Inspeksjon

Delegasjonen på inspeksjon i området rundt Femundshytten.

Delegasjonen på inspeksjon i området rundt Femundshytten.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Det er portugisiske Cristina Castel Branco som har inspisert Femundshytten og området rundt som kulturminne. Hun representerer ICOMOS, en uavhengig internasjonal organisasjon som er rådgiver for FN og UNESCO i spørsmål om verdensarvstedene.

De norske arrangørene har fått streng beskjed om at hun skal ha en "lav medieprofil", og verken NRK eller andre medier fikk intervjue henne under besøket.

Turistattraksjon

Tommy Berndtsson

Det får stor betydning for oss hvis Femundshytten også får verdensarvstatus, sier turistvert Tommy Berndtsson.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Femundshytten ble brukt av Røros Kobberverk i tidsommet 1739-1822. Malm ble fraktet fra Røros for å bli smeltet på Femundshytten. På det meste var det 8 gårdsbruk og 200 personer som bodde der. Idag er Femundshytten en turistattraksjon med utleiehytter, båtutleie, husflidsalg og kafé.

- Vår oppgave er å overbevise henne om at vi er i stand til å ta vare på denne kulturarven, og at vi har støtte fra lokalbefolkningen, sier Roll.

Avgjørelse neste år

Cristina Castel Branco har brukt fire dager på rundturen i området. Rapporten hennes legges fram i høst, men blir holdt hemmelig. Først neste sommer blir det endelig klart om UNESCO sier ja eller nei til å utvide verdensarvstedet Røros.

Slagghauger ved Femundshytten i Hedmark.

Store slagghauger er det mest synlige kulturminnet fra 1700-tallets smelteverksdrift ved avsidesliggende Femundshytten.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Flere saker fra Innlandet