Verdens sterkeste trener seg svakere

ELVERUM (NRK): En kneskade stoppet trippel verdensmester Carl Yngvar Christensen (26) fra å løfte enda tyngre vekter. Da startet kampen mot kiloene.

Laster innhold, vennligst vent..

Det er ikke vanskelig å gå ned i vekt, det handler bare om å spise mindre, sier Carl Yngvar Christiansen, mens han steker kylling, egg og grønnsaker.

Verdens sterkeste trener seg svakere

MAGER KOST: Carl Yngvar Christensen kutter ut karbohydrater men sørger for å få i seg nok proteiner.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

I november 2014 ble han trippel verdensmester i styrkeløft, men i fjor høst la han de tyngste vektene på hylla for godt. Kneskaden han hadde slitt med, ble ikke bedre.

– Da var det ikke lenger noe vits i, sier han.

Han har trent hele livet, men nå med motsatt mål enn tidligere: Å bli mindre. På et halvt år har han gått fra å veie 170 kilo til 104. Han er nesten ikke til å kjenne igjen.

– Det er flere ganger jeg hilser til folk som ikke hilser tilbake. Jeg har forandret meg mye på kort tid, sier han.

Fra snowboard til styrkeløft

Verdens sterkeste trener seg svakere

FØR NEDSPISINGEN: Carl Yngvar Christensen før nedtrappingen startet i fjor høst.

Foto: PRIVAT / FOTO

Allerede som ettåring la foreldrene til Carl Yngvar merke til at det var mer muskler i den kroppen enn i kroppen til andre ettåringer. Han begynte med nesten alt som er registrert av idretter, men det var snowboard han ville satse på. Han var et av de mest lovende snowboardtalentene i Norge som 14-åring.

En ankelskade ødela karrieren. For å trene seg opp igjen begynte han med styrke og idrettskarrieren fikk en ny vending.

Vanligvis tar det 10-15 år før en styrkeløfter når sitt fulle potensial. Få år senere var han Norges sterkeste 17-åring da han løftet 210 kilo i benkpress.

Deretter fulgte år med nordiske rekorder, euoropeiske rekorder og verdensrekorder. 24 år gammel, i 2014, ble han trippel verdensmester, med 490 kilo i knebøy, 350 kilo i benkpress og 390 kilo i markløft.

Carl Yngvar Christensen var verdens sterkeste mann. Nå trener han for å tilpasse kroppen et normalt liv.

Vondt kne stoppet karrieren

Et ødelagt kne stoppet planene om å løfte enda tyngre. Men å slutte å trene helt var uaktuelt. I fjor høst startet jobbinga med det nye målet. Å trene seg ned fra 170 kilo til nærmere 100 kilo.

Mange sier at hvis man slutter å trene blir muskler til fett. Det er ikke riktig. Men hvis du fortsetter å spise like mye og ikke trener blir det mer fett, sier 26-åringen.

I tillegg til å spise mye mindre enn han gjorde da han måtte holde vekta på 170 kilo, har han redusert inntaket av karbohydrater.

Det er ikke så vanskelig for meg å gå ned i vekt, det var vanskeligere å holde vekta oppe da jeg var 170 kilo, sier han.

Målet nå er å se om kneet tåler at han stiller i lavere vektklasser i styrkeløft.

Forhåpentligvis er kneet bedre om et år og jeg kan stille i 105 eller 120-kilosklassen i NM i styrkeløft, sier han.

Verdens sterkeste trener seg svakere

NYE MÅL: Hvis kroppen tåler det kan det bli trening mot styrkeløft i lavere klasser.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK