Verdens første Kvinnfølkfestival - ihvertfall i Odalen

– Damene trenger å få vist seg fram i Odalen. Det mener arrangørene som rydder scenen fri for mannfolk, for å gi plass til kvinnene til en ekte "Kvinnfølkfestival".

Mette Skogbakken og Jorid Rønningen i Ærje kjerringer

DAMENE ØVER: Mette Skogbakken og Jorid Rønningen på piano er to av medlemmene av 'Ærje kjærringer' som skal delta på den første 'kvinnfølkfestivalen' i Odalen noensinne. Damene har mange ironiske betraktninger av kvinnen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Festivalen arrangeres 29. mai til lørdag 30. mai på Skarnes i Sør-Odal.

– Mange bra kvinnfølk

– Det er så mange bra kvinnfølk i Odalen som har mye å vise fram, sier Anita Ihler.

Det var hun som hadde ideen til festivalen som nå er blitt en realitet.

Anita Ihler

KOM PÅ IDEEN: Anita Ihler kom på ideen til å arrangere en 'Kvinnfølkfestival' i Odalen. Nå gleder hun seg til å se resultatet.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Jeg fikk egentlig ideen da jeg var på "Månefestivalen" i Fredrikstad, som bare hadde kvinnelige artister i fjor.

– Jeg tenkte at det skulle vært moro å stelle i stand til en festival med kun damer. Det har vi fått til. Det er damene som står for alt de to dagene festivalen varer men sang, musikk, dans, boder og utstillinger, sier Ihler.

Med seg i planleggingen har hun Tove Gulbrandsen i Odal Næringshage.

Tove Gulbrandsen i Odal Næringshage

ODAL NÆRINGSHAGE: Tove Gulbrandsen i Odal Næringshage er med og arrangerer 'Kvinnfølkfestivalen' i Odalen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Klart vi blir med på dette. Kultur er også næring. Det er til og med en Stortingsmelding som omhandler akkurat dette. Ikke minst har vi mange kulturarbeidere i regionen vår, som trenger en arena å vise seg fram på. Dette blir moro, sier Gulbrandsen.

Verdens minste kulturhus

Festivalen arrangeres på Skarnes rundt det som trolig er verdens minste kulturhus på ni kvadratmeter, Trekanten kulturhus.

Kulturhuset "Trekanten" på Skarnes i Sør-Odal

LITE KULTURHUS: 'Kvinnfølkfestivalen' skal arrangeres rundt det som trolig er et verdens minste kulturhus 'Trekanten' på Skarnes i Sør-Odal.

Foto: Anita Ihler

Blant dem som skal underholde publikum på festivalen er "Ærje kjærringer".

– Vi er en gjeng damer som har en del myter om forskjellige kvinneskikkelser som vi lager litt ironi rundt. Vi må jo ha litt sjølironi. Vi har dessuten noen tanker om mannfolk også, sier Mette Skogbakken, som er en av de "Ærje kjærringene"

Nå øves det for å være klare til festival.

– Vi gleder oss og alt er nå klart. Selv om dette er en "Kvinnfølkfestival", håper vi likevel at mannfolka tar turen for å se på oss, sier Ihler.