NRK Meny
Normal

Ventetid på pelletsovner

Salget av pelletsovner har gått rett til værs i Innlandet etter at statstilskuddet på slike ovner ble innført.

Populære pelletsovner
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Se TV-reportasjen Hos enkelte forhandlere er det nå flere måneders ventetid for å få tak i de mest populære modellene.

Etter at staten lovte 4000 kroner i tilskudd til kjøp av pelletsovner gikk salget rett til værs blant annet hos Din Energi på Olrud i Ringsaker. 

- Ja, det tok jo helt av etter den 28.08 da det ble klart at det ble støtte. Flere har nok sittet på gjerdet for å se om det ble noe av, sier innehaver Elisabeth Nygaard.

Hittil i år har hun solgt tre ganger så mange ovner som til samme tid i fjor. I følge ekspertene kan en god pelletsovn varme opp huset for om lag 50 øre kilowatt-timen.

Formidabel økning

Kjetil Holen er kunde og vil kjøpe pelletsovn. 

- Jeg må sette meg inn i dette først, men jeg tror det er en lettere løsning enn annen oppvarming, sier Holen.

 

Trepellets
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Han sier det var en utløsende faktor at staten lovte tilskudd.

Også pelletsprodusentene merker økt etterspørsel. Statoil Trepellets i Brumunddal vurderer nå å bygge egen tørke for å sikre nok råstoff. Flere skift kan også bli aktuelt.

- Vi merker en formidabel økning i forhold til i fjor, sier Anders Stumlien som er prosessopertør ved Statoil Trepellets.

Men det er ikke bare i Norge pelletsovner er populære. I flere land i Europa øker salget etter innføring av støtteordninger. Dermed går produsentene tomme. Nå må enkelte vente i månedsvis på ny ovn.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Adam Douglas klar for Nobelkonsert

  Stjernekamp-vinneren Adam Douglas stepper inn for britiske RØMANS på kort varsel og skal spille sammen med Matoma fra Flisa på kvelden Nobel fredspriskonsert.

  Adam Douglas i finalen i Stjernekamp
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
 • E6 Dombås delvis stengt

  Nordgående løp på E6 mellom Dombås og Dovre er stengt på grunn av et trafikkuhell nederst i Dombåsbakkene. Det er ikke meldt om personskade. Det er svært glatt på stedet og strøbil og bergingsbil er på veg.

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl