NRK Meny
Normal

Venter mer uvær i fjellet til kvelden

Vind, sludd og snø fører til glatte veier og stengte fjelloverganger i Sør-Norge. Og til kvelden vil uværet øke på igjen.

Snø på fylkesvei 53 Tyinoset

SNØVÆR: Slik så det ut på web-kameraet som Statens vegvesen har plassert ved fylkesvei 53 Tyinoset ved 0900-tiden mandag. Denne fjellovergangen er åpen for trafikk, men både Valdreflye og Sognefjellet er stengt mandag morgen.

Foto: Statens vegvesen

Fylkesvei 55 over Sognefjellet er stengt på grunn av uvær. I Oppland var fylkesvei 51 over Valdresflya stengt tidligere i dag, men den er nå åpnet igjen, melder Statens vegvesen. Fortstatt er det glatt på strekningen og bilister bes ta det rolig.

– Det har blåst kraftig i natt og i morgentimene kombinert med snøvær over 1000 meters høyde. Det er krevende både i terrenget og på veiene, sier statsmeteorolog Vibeke Thynes ved Meteorologisk Institutt.

Hun forteller at den sterke vinden har minket noe utpå dagen i dag, og at snøværet har dratt seg østover. Men det er bare midlertidig. Allerede i ettermiddag vil et øke på igjen.

– Vi får vindøkning og ny nedbør. Til kvelden og natten så må vi forvente litt tilsvarende forhold som vi hadde natt til i dag. Det blir dårlig sikt og det vil legge seg snø på veiene i høyden, sier Thynes.

Flere ulykker i dag

Det meldes om glatte veier flere steder i Hedmark, Oppland og Buskerud i dag. Også langs kysten er det sterk vind og dårlig vær.

E6 over Dovrefjell var stengt en times i formiddag etter en møteulykke. To personer ble skadet i kollisjonen, den ene alvorlig, melder politiet i Gudbrandsdalen. Veien ble åpnet for trafikk igjen litt etter klokka 1200.

Også på riksvei 3 i Hedmark var nordgående felt sperret i morgentimene ved Tynset, etter at et vogntog hadde problemer på det glatte føre. Ifølge politiet i Hedmark har det også vært en trafikkulykke på fylkesvei 30 like sør for Tolga i Tynset.

På riksvei 15 vest for Bismo i Skjåk kommune, ble det meldt at det var en tynn ishinne på veien og særdeles glatt i morgentimene.

Uvær langs kysten

Stent pga uvær

STENGT: Flere fjelloverganger er eller har vært stengt mandag på grunn av været.

Foto: © NVDB, Geovekst, kommunene og OpenStreetMap contributors

Også langs kysten i Sør-Norge har det også blåst sterkt i natt og i dag tidlig. Etter en litt roligere periode nå på dagen vil det igjen ta seg opp utover ettermiddagen.

– Vi har en sterk kuling egentlig hele veien fra Sognefjorden og nordover mot Trondheimsfjorden. Og vi begynner å få en stiv og sterk kuling også i Skagerak, sier Thynes.

Statsmeteorologen opplyser at lavtrykkene ligger som perler på en snor utenfor norskekysten.

– Det er en kraftig vind i høyden som gjør at disse lavtrykkene styres rett på land. Og det går såpass fort nå at det er mindre enn et døgn mellom hver lavtrykkspassasje. Det er virkelig fart i atmosfæren nå, sier Thynes.

Tips oss

Følg trafikken døgnet rundt på våre nettsider, og tips NRK Trafikk på 800 99999 eller send en tekstmelding med kodeord TRAFIKK til 1987, det koster 1 krone.