NRK Meny
Normal

Tynset-ordfører med klare krav til politikerne

Ordfører i Tynset, Bersvend Salbu, forventer at arkivprosjektet er prioritert i statsbudsjettet. Denne uka legges KS2-rapporten om arkivene på Tynset fram.

Bersvend Salbu

Bersvend Salbu regner med positiv svar når rapporten om arkivene legges fram.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

I et brev til hedmarksbenken på Stortinget krever ordføreren at det på revidert budsjett for 2014 legges inn midler til videre prosjektering av byggesaken for Statsbygg som skal bygge arkivene. Samt at det settes av midler til oppstart av arkivutdanning ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Denne uka er det sagt at KS2-rapporten om Norsk helsearkiv og sentraldepot for Arkivverket. Den forventer Tynset-ordføreren er positiv.

– Hvis en kommune eller regionen skal kunne forholde seg til et statlig nivå seriøst så må vi få lov til å fortsette planene om å bygge Norsk helsearkiv og sentraldepot for Riksarkivet, sier ordfører i Tynset, Bersvend Salbu.

Han har tenkt mye på arkivenes framtid den siste tida. Alt så ut som en drøm for Tynset som fikk to arkiver lagt til sin kommune med 80 arbeidsplasser, men i november ble drømmen et mareritt når den nye regjeringa valgte å trekke tilbake penger som var lovet til byggestart i januar 2014.

Jublet for to arkiv

Tegning av helsearkivet på Tynset

Slik skal helsearkivet etter planen se ut.

Foto: Statsbygg. Arkitekt: Lusparken arkitekter AS

Da var en drøm som startet i 2006 i ferd med å bli knust. Det var nemlig det året at Tynset startet kampen om å få et nytt helsearkiv til kommunen.

Jubelen sto i taket da Tynset i september 2009 fikk vite at et nytt helsearkiv skulle legges til bygda. To år senere var det klart for mer jubel da det ble kjent at også et nytt sentraldepot for Riksarkivet også skulle legges til Tynset.

Til sammen er det snakk om cirka 80 arbeidsplasser på sikt. Byggestart ble satt til 2014, og driftsstart til 2015.

Tok det første spadetak

September i fjor kom det flere gode nyheter. Daværende utdanningsminister Kristin Halvorsen kom på besøk til Tynset for å fortelle at Regjeringa vil bevilge 75 millioner kroner til de planlagte arkivene.

Hun var også med da ordfører Bersvend Salbu tok et første symbolsk spadetak på tomta til det nye arkivet, som totalt vil koste mellom 700 og 800 millioner kroner.

SE VIDEO AV SPADETAK:

Regjeringen vil bevilge 75 millioner kroner som en startbevilgning til helsearkivet på Tynset neste år. Totalt vil arkviet koste mellom 700 og 800 millioner kroner.

– Fly forbanna

Men i november 2013 kommer plutselig en beskjed som får ordfører Salbu til å tenne på alle plugger. Den nye regjeringa med Høyre og Fremskrittspartiet i spissen foreslår å trekke tilbake de 75 millionene som ble lovet i september. Noe som kan bety kroken på døra for arkivplanene.

Regjeringa mener saken ikke er godt nok utredet, og vil ha en såkalt KS2-rapport av prosjektet. Det vil si at de ønsker en ny kvalitetssikring av prosjektet. Salbu reagerte med vantro og sinne.

– Jeg blir helt målløs og fly forbanna. Dette er meningsløst. Vi har jobbet med dette siden 2009 og nå stryker de det på oppstart neste år. Her viser de blåblå sitt sanne ansikt, sa en sint Tynset-ordfører.

Og dermed begynte kampen for at regjeringa fortsatt skal bevilge penger til arkivene. Blant annet har Salbu vært i Oslo for å snakke med sentrale politikere og SVs Karin Andersen har tatt opp saken i Stortingets spørretime.

Venter spent på svaret

Sjøl om Tynset frykter at arkivene glipper, så har helse- og omsorgsminister Bent Høie garantert at arkivene skal bygges på Tynset, og statsminister Erna Solberg har også gått langt i sin garanti.

– Det er selvsagt slik at de vil ha dette arkivet, og helst så fort som mulig. Og det skal vi bidra til, men vi må altså gjennomføre den kvalitetssikringsbiten før vi faktisk setter i gang å bevilge penger til et prosjekt, sa statsminister Solberg til NRK i november.

Hva regjeringa bestemmer seg for til syvende og sist gjenstår å se. Mange venter nå spent på KS2-rapporten. En av dem er selvfølgelig ordfører Salbu.

– Jeg har hatt arkivene først i pannebrasken i så mange år, at jeg er selvfølgelig veldig spent på hva rapporten sier. Vi er alle spente, for dette er et veldig viktig prosjekt for hele regionen, sier Salbu til NRK.

Regner med ja

Rapporten er nå ferdig, men den vil ikke offentliggjøres før i løpet av denne uka, ifølge Kulturdepartementet. Trolig skjer dette på fredag.

Salbu regner med at rapporten har et par småjusteringer, men forventer at de får et positiv svar.

– Med de forsikringene som har kommet, så forventer jeg bare at vi får arkivene på Tynset. Jeg regner med at de ser at dette er et bærekraftig prosjekt. Jeg kan ikke tro at noe annet kommer fram, sier Salbu.