NRK Meny
Normal

Vedkunstner (84) med lokalpolitisk vedstabel

STOR-ELVDAL (NRK): Han har portrettert både Kongen og Statsministeren på en vedstabel. I dag avduket Ole Kjelling det han kaller sitt mest ambisiøse verk hittil.

Vedkunstner med nytt prosjekt

HEL VED: Vedkunstner Ola Kjelling med kona Zophia står foran årets verk. Kunsverket er laget av nøye stablet ved, som deretter er malt. 84-åringen brukte en måned på å bli ferdig med prosjektet.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Vedkunstneren Ola Kjelling bor langt til skogs i Stor-Elvdal i Hedmark. Han har funnet en helt unik uttrykksform. Ved hjelp av sirlig stablede vedkubber, portretterer han alt fra hyllester til politisk kritikk.

Ordkløyveri

I dag var det høytidelig avdukning av Ole Kjellings femte vedstabel-kunstverk på like mange år. Kunstverket bærer navnet «Vidløftige VEDtak», og her er det tolkningsrom, mener vedkunstneren.

Vidløftinge vedtak
Foto: Arne Trolldalen / NRK

– Politikere fatter jo vedtak hele tiden, men ordet kan også bety noe mer konkret. Vedstabelen her ligger jo under et tak. Og jeg må ta i et tak når jeg legger den på plass, sier kunstneren, og henviser til veden som er lagt med millimeterpresisjon.

Rammevedtak

Det er ordføreren i Stor-Elvdal, Even Moen, som titter ut av vinduet i årets kunstverk. Veden er stablet opp ved vedskjulet og er omkranset av en stor ramme. Kunstneren har brukt både humor og selvironi i verket.

– Ordføreren og jeg har noe felles, vi gjør vidløftige vedtak begge to. Men dette er ingen protest, for både ordføreren og jeg gjør både viktige og vidløftige vedtak i det vide og det brede, konstanterer Kjelling.

Kongeportrett og kunstner

KONGELIG TAKK: For tre år siden fikk Ole Kjelling en takk fra Kongehuset for dette verket av kongeparet.

Foto: Stig Karlo hellstrøm, NRK

Tidligere har han brukt operakomponist Rossini, kongeparet, Skrik og Erna Solberg som temaer i sine vedstabler. I år er det lokal inspirasjon bak kunsten. Men hva han ønsker å oppnå med prosjektet, er av en mer kryptisk art.

– De som kjører forbi vil jo bare se et vindu og en liten vedstabel i tømmerveggen. Det er det jeg ønsker å oppnå, altså ingenting, ler han.

Vedvarsel

84-åringen har brukt en måned på å ferdigstille verket og har allerede planen for neste år klar. Selv om han holder kortene tett til brystet, letter han litt på sløret i intervjuet med NRK. Kjelling varsler at neste års stabel vil ha et innhold som et yngre publikum kan relatere seg til.

– I år ballet det på seg og jeg brukte mye lenger tid enn jeg hadde tenkt. Til neste år er målet å bli ferdig på to dager. Jeg kan røpe vil jeg lage noe som er myntet på skoleungdom, forklarer han.

Tradisjonen tro vil vedstabelen ende i peisen etter at den har utspilt sin rolle som kunstverk og landemerke i Stor-Elvdal.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang