NRK Meny
Normal

Varmegrader skaper hodebry for ungdoms-OL

LILLEHAMMER (NRK): Fire dager før ungdoms-OL begynner, preges arrangørbyen av plussgrader, regn og blankpolert is. – La bilen stå på fredag, oppfordrer OL-sjefen.

OL-byen preges av plussgrader og regn. Skulpturer i parken dekkes med presenninger.

– Jeg prøver å redde isen, jeg har på presenninger på skulpturene for å redde mest mulig. Det er vått, men ellers trivelig, sier frivillig Jacob Jacobsen.

Regnvær Søndre Park

ISBAD: Store vanndammer og hålke preger store deler av Søndre Park, som går under navnet Sjoggpark under lekene.

Foto: Elin Fossum / NRK

Han innrømmer at han grua seg litt da han så ut vinduet mandag morgen, men er ved godt mot der han trekker med seg grønne presenninger over snø- og isskulpturer.

Det er lite som minner om strålende sol, gnistrende snø og vinterland i Søndre park på Lillehammer. Etter noen dager med mildvær og tidvis mye nedbør, har vinter begynt å minne om tidlig vår og snøbrøyting blitt erstattet med nærmest kontinuerlig strøing byen rundt.

«Visker ut» isen

– Vi kan tåle noen varmegrader, men regnet, det spiser opp eller visker ut alt sammen, sier Trude Bang, arrangementsassistent i Søndre park, eller «Sjoggpark» som den heter under lekene.

Snøsmelting Søndre park

MYE JOBB: Arrangementsassistent Trude Bang i Søndre park venter på minusgrader.

Foto: Elin Fossum / NRK

Parken er en av mange ulike steder som tas i bruk under ungdoms-OL. Rundt henne er igloer, skulpturer og andre installasjoner dekket med presenninger, i forsøk på å berge det som berges kan i mildværet. Det eneste som faktisk blir bedre er issklia, som blir glattere og glattere.

– Det går bra, det kommer kuldegrader så vi klarer oss, det blir bare veldig travelt nå de siste dagene, sier Bang.

Litt lenger nord i byen tar Tomas Holmestad parkeringsplassene nærmere i øyesyn. Han er direktør for ungdoms-OL 2016. På jordene der det skal være plass til 3000 biler stikker gule grastuster opp på de blankpolerte isflatene.

– Det er surt og lite trivelig, det er ikke dette været vi er kjent for å ha når det er OL i Innlandet, sier han.

Nok snø i arenaene

Været gir arrangøren utfordringer med glatte områder, på parkeringsplasser og ellers rundt arenaene, i tillegg til at gjerder og dekorasjoner blåser ned.

– Det er litt trist, vi har planlagt dette i mange år og været er en viktig suksessfaktor, men så ser jeg på værmeldingene og ser blå himmel i horisonten og da holder vi humøret oppe.

Ifølge sjefen sjøl er det mye kunstsnø i de ulike arenaene, så det knytter seg ingen bekymring til det. En større utfordring er å strø på rett tidspunkt, og hindre kaos før åpningsseremonien på fredag. Holmestad ber dem som kan om å la bilen stå hjemme denne kvelden.

– De som har mulighet til å gå, oppfordres til å gå eller eventuelt å ta buss. Til de som må kjøre bil; kom i god tid!

Tomas Holmestad

LITE TRIVELIG: Tomas Holmestad, administrerende direktør i ungdoms-OL, håper været bedrer seg de neste dagene.

Foto: Elin Fossum / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND