NRK Meny
Normal

Våpen på Gjøvikbanen

Lokførere på Gjøvikbanen får likevel lov til å ha våpen ombord for å avlive skadde dyr.

Gjøvikbanen
Foto: Vidar Knai / Scanpix

NSB har tidligere fjernet våpnene som ble brukt til å avlive påkjørte dyr. NSB mente at ordningen var lovstridig,farlig og kostbar.

Denne avgjørelsen har fått sterk kritikk, blant annet fra Rådet for dyreetikk.

Fikk dispensasjon

Nå har datterselskapet som drifter Gjøvikbanen fått dispensasjon fra våpenloven. Dermed får lokførerne på denne strekningen tilgang på våpen. Det skriver Nationen

Gjøvik-banen bukter seg 15 mil gjennom tett skog i Nordmarka, Hadeland og Toten. Årlig er det godt over 100 påkjørsler av hjortevilt på denne strekningen. Strekningen ble i fjor lagt ut på anbud, og vinneren ble NSB Anbud, et selvstendig og nyopprettet datterselskap av NSB.

De 35 lokførerne forlangte en skikkelig våpenløsning, og nå er det meste på plass.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Fikk fylkeskulturprisen

  Øystein Sunde fikk i kveld fylkeskulturprisen i Hedmark. Sunde har solgt over en million plater og har vunnet en rekke priser. Han syntes det var stor stas å få fylkeskulturprisen som han mente var en heder til humoren i Hedmark.

  Øystein Sunde fikk fylkeskulturprisen 2017
  Foto: Lars Bilit / Nrk
 • Sp vil ta ut Slettåsflokken

  Senterpartiet fremmer i onsdag forslag i Stortinget om å felle ulvene i den mye omtalte Slettås-flokken. Partiet ber regjeringen om å gi fellingstillatelse for Slettås-flokken i tråd med den lokale rovviltnemndas ønske.

 • Veiby/Skjærmoen med ny kontrakt

  Skoda Motorsport har inngått en ny rallykontrakt med 21 år gamle Ole Christian Veiby fra Kongsvinger. Han blir dermed en av fire kjørere i bilfabrikken s rallysatsing for 2018. Veiby har sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen fra Elverum kjørt for Skoda også i år. .

  Ole Christian Veiby med ny Skoda kontrakt
  Foto: Even Management/Skoda Motorsport.