NRK Meny
Normal

Våpen på Gjøvikbanen

Lokførere på Gjøvikbanen får likevel lov til å ha våpen ombord for å avlive skadde dyr.

Gjøvikbanen
Foto: Vidar Knai / Scanpix

NSB har tidligere fjernet våpnene som ble brukt til å avlive påkjørte dyr. NSB mente at ordningen var lovstridig,farlig og kostbar.

Denne avgjørelsen har fått sterk kritikk, blant annet fra Rådet for dyreetikk.

Fikk dispensasjon

Nå har datterselskapet som drifter Gjøvikbanen fått dispensasjon fra våpenloven. Dermed får lokførerne på denne strekningen tilgang på våpen. Det skriver Nationen

Gjøvik-banen bukter seg 15 mil gjennom tett skog i Nordmarka, Hadeland og Toten. Årlig er det godt over 100 påkjørsler av hjortevilt på denne strekningen. Strekningen ble i fjor lagt ut på anbud, og vinneren ble NSB Anbud, et selvstendig og nyopprettet datterselskap av NSB.

De 35 lokførerne forlangte en skikkelig våpenløsning, og nå er det meste på plass.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

  Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen